Adopția, o șansă pentru copiii din sistemul de protecție socială
Articol editat de , 22 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 22 octombrie 2019, 9:22
În județul Satu Mare, numărul adopțiilor este în creștere. A crescut, totodată, și numărul copiilor din Satu Mare adoptați în alte județe.
Prin modificarea în urmă cu un an a legii 273 din 2014, procedurile privind adopția copiilor au fost simplificate.
Deschiderea procedurilor privind adopția și clarificarea statutului juridic al copiilor, sunt acum mai ușoare, afirmă Mariana Dragoș, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare:
Procedăm în continuare la identificarea rudeniilor și derulăm procedurile pentru a demonstra că acel copil nu poate fi îngrijit în familie! Însă, când copilul care se dorește a fi adoptat nu este vizitat timp de șase luni de mamă, DGASPC poate să clarifice mai repede situația juridică a acestuia și să decidă să nu-l mai mențină în sistem. (Mariana Dragoș)
De la un an la altul numărul copiilor aflați în sistemul de protecție socială din Satu Mare, care și-au găsit un cămin prin adopție, este în creștere.
După parcurgerea tuturor etapelor, adopția este încuviințată de Tribunal:
Dacă vorbim despre finalizarea procedurilor, trendul este pozitiv. În 2016 am avut 16 sentințe definitive, 25 în 2017, 22 în 2018, iar în acest an, 18. Acești copii au fost adoptați în județul Satu Mare. (Mariana Dragoș)
Pe lângă copiii adoptați în județ, numeroși copii din Satu Mare au fost adoptați în alte județe. Este vorba, în special, de cei cu probleme de sănătate, afirmă directoarea Mariana Dragoș:
Cazurile copiilor adoptați în alte județe sunt instrumentate de DGASPC Satu Mare, dar familiile sunt în alte județe. Din 2016 și până acum am avut 33 astfel de adopții și constatăm că numărul copiilor adoptați în alte județe a crescut. Ne bucură acest lucru pentru că, în cele mai multe situații este vorba despre copii cu probleme de sănătate sau cu handicap, pe care nu prea îi dorește nimeni. (Mariana Dragoș)
În privința adopțiilor internaționale, directoarea DGASPC afirmă că anul trecut, în județul Satu Mare au fost aprobate trei proceduri. Legislația a fost modificată și în această privință, iar noutatea constă în faptul că este prevăzută obligativitatea ca unul dintre părinții familiei adoptatoare să provină din România.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.