Incluziv: Sunt pantofi care te duc departe; la fel şi scaune rulante
Articol editat de cristina.rusu, 22 octombrie 2019, 17:06 / actualizat: 24 octombrie 2019, 13:48
Articol editat de cristina.rusu, 22 octombrie 2019, 17:06 / actualizat: 24 octombrie 2019, 13:48
Sunt pantofi care te duc departe; la fel şi scaune rulante, este mesajul campaniei fundaţiei Motivation Romania. Aşa cum un pantof trebuie să fie pe măsura celui care îl poartă, scaunul rulant trebuie să se potrivească stilului de viaţă al celui care îl foloseşte, ne spune Erika Garnier, responsabil de servicii pentru utilizatorii de scaune rulante din cadrul Motivation Romania.
Erika Garnier: Este un program iniţiat de Motivation Romania pentru a le oferi persoanelor care au nevoie de un echipament de mobilitate, acces la un scaun rulant care să li se potrivească. Primul pas spre o viaţă independentă şi spre libertate este un scaun rulant potrivit pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Avem ocazia, cu ajutorul partenerilor noştri de la o fundaţie din Suedia, să primim scaune rulante de bună calitate pe care să le recondiţionăm în atelierele noastre şi să le dăm beneficiarilor din toată ţara.
Andrea Nagy: Sistemul de asigurare medicală din România nu le furnizează celor cu dizabilităţi locomotorii scaune rulante?
Erika Garnier: Există un sistem prin care oamenii au acces odată la 3 ani la un scaun rulant, prin Casa de Asigurări de Sănătate, în baza unei sume care depăşeşte puţin 800 de lei şi care nu acoperă de fiecare dată nevoile utilizatorului. Tocmai de aceea venim şi noi în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, ca să le dăm acces la un scaun rulant potrivit, din materiale de bună calitate, uşoare, care pe piaţa liberă au un preţ care depăşeşte suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. În plus, în termen de 3 ani nevoile unui om se pot schimba, atât din punctul de vedere al dimensiunilor, cât şi din punctul de vedere al abilităţilor pe care le deprinde. Adică poate deveni mai activ în 3 ani, poate să aibă nevoie de un echipament care să se plieze pe abilităţile şi pe nevoile pe care le are.
Un scaun rulant ar trebui să se potrivească pentru persoana care-l foloseşte în aceeaşi măsură în care o pereche de pantofi ar trebui să se potrivească aceluia care-i poartă: atât ca dimensiune, cât şi ca mediu în care urmează să fie folosit.
Andrea Nagy: Cum se simte o persoană cu dizabilităţi locomotorii care trebuie să se descurce cu un scaun rulant nepotrivit?
Erika Garnier: Nu doar că un scaun rulant nepotrivit adânceşte starea de dizabilitate, dar limitează mişcarea şi poate conduce la condiţii de sănătate secundare. Se simte ca atunci când porţi nişte pantofi nepotriviţi, care-ţi provoacă durere, diferenţa fiind că pantofii îi poţi schimba uşor, pe când în scaun rulant petreci multe ore pe zi, când ai nevoie de unul pentru a te deplasa.
Andrea Nagy: Câte persoane cu dizabilităţi poate să ajute această campanie?
Erika Garnier: Ce ne propunem noi este să donăm aproximativ 1.000 de scaune rulante pe an. Estimăm că pentru a recondiţiona un scaun rulant şi pentru a-l transporta atât din afara ţării cât şi de la noi până la beneficiar ajungem la un cost de aproximativ 100 de euro per scaun rulant.
Avem ca variantă de ajutor nu doar donaţiile care pot fi trimise în conturile fundaţiei Motivation, care sunt pe site-ul nostru www.motivation.ro, ci şi donaţii prin SMS la numărul 8844, unde oamenii pot trimite textul „activ” şi pot dona astfel 2 euro lunar ca să se alăture cauzei noastre, să schimbăm cât mai multe vieţi în bine împreună.
Andrea Nagy
Foto: Fundaţia Motivation Romania
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.