Prognoza meteo pe următoarea perioadă
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 octombrie 2019, 14:44
Vom mai avea încă o săptămână de vreme caldă, cu toate că temperaturile vor scădea de la o zi la alta cu câte un grad, două, dar rămânem, oricum, peste normele climatologice cu șase până la zece grade. (meteorologul Narcis Maier)
Prognoza prezentată de meteorologul Narcis Maier arată că vremea bună din această perioadă este pe sfârșite și, de la mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile vor scădea treptat.
În ultimele zile ale lunii octombrie vor apărea și câteva ploi, însă neînsemnate cantitativ.
Odată cu luna noiembrie însă, vom simți pe deplin că se apropie sezonul rece. Temperaturile minime vor avea valori negative și va mai ploua, dar precipitațiile nu vor reuși să îndepărteze pe deplin efectele secetei din octombrie.
Meteorologul Narcis Maier arată că cel mai frig va fi în depresiunile din partea estică a Transilvaniei:
Începutul lunii noiembrie va fi cu două, trei grade sub normele climatologice, adică dacă ar trebui să avem o maximă, la începutul lui noiembrie, în jur de 11, 12 grade pe zona de Nord-Vest a României, vom avea undeva la 9, 10 grade. Vor fi și temperaturi minime negative. Mai ales în zonele depresionare temperatura va scădea bine sub 0 grade, va fi de -4, -5 grade. (Narcis Maier)
Înrăutățirea vremii va fi accentuată și de apariția ceții, mai ales în depresiuni. Prognozele arată că zilele mohorate vor alterna cu perioade mai însorite, dar acest lucru va fi valabil mai ales pentru zonele de deal și de munte.
Meteorologul Narcis Maier spune că în părțile depresionare ale Transilvaniei soarele va apărea doar în perioadele când ceața va permite acest lucru:
Este sezonul ceții, astfel încât vom avea o vreme frumoasă în zona de munte iar în zona joasă o vreme închisă, cețoasă, mohorâtă. Norma de precipitații pentru noiembrie este destul de anemică, în primele două săptămâni undeva până în 15 l/mp. Nici nu ne așteptam ca luna noiembrie să fie bogată în precipitații, statistic este o lună extrem de sărăcăcioasă.
Institutul Național de Meteorologie nu a emis deocamdată nicio prognoză pentru iarna care ne așteaptă, asta chiar dacă în mediul online au apărut informații că lunile următoare vor fi cele mai geroase din ultimii 50 – 100 de ani.
Aceste date se referă în realitate la anumite regiuni din Germania, iar câteva situri de știri de la noi au preluat informația și au prezentat-o, generalizând-o la nivelul întregii Europe.
Meteorologii consideră că respectiva prognoză trebuie privită cu mari rezerve, pentru că, deși ea poate fi valabilă pentru părți ale Germaniei, Transilvania și România au o climă mult diferită de cea din Nord-Vestul Europei.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.