Walking Month 2019 a ajuns la final! [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 23 octombrie 2019, 11:02 / actualizat: 24 octombrie 2019, 15:26
Articol editat de cristina.rusu, 23 octombrie 2019, 11:02 / actualizat: 24 octombrie 2019, 15:26
Concurenţii Walking Month, împărţiţi în echipe de câte 4 persoane, se întrec în fiecare toamnă în numărul de paşi pe care îl pot face în decurs de o lună, iar 100% din taxele de participare reprezintă donaţii pentru cauza susţinută de program.
Anul acesta, cea mai puternică echipă, care a purtat numele sugestiv de Fight4Crown, a întrunit un total de peste 6 milioane de paşi, în timp ce la individual Livia Szigyarto a făcut de una singură 2 milioane de paşi.
Cauza susţinută de Walking Month 2019 este înfiinţarea primei ambulanţe sociale din Transilvania, un proiect propus de Beard Brothers şi asociaţia Hans Spalinger.
— E al patrulea an consecutiv în care îmi iau angajamentul că voi face şi voi drege; şi nu fac nimic…
— Ce ar fi trebuit să te motiveze?
— Un concediu! În schimb l-am motivat pe soţul meu.
—Fac cam 15 km pe zi.
— Ce te-a motivat?
— Câinele.
Atmosferă plină de energie la festivitatea de premiere a celei de-a V-a ediţii a competiţiei Walking Month. Şi nu e de mirare: participanţii au făcut împreună aproape un miliard de paşi, adică distanţa de la Pământ la Lună şi înapoi; iar taxa de înscriere achitată de concurenţi a însumat 90.000 de euro.
Scopul acestei ediţii a fost înfiinţarea primei ambulanţe sociale din Transilvania. Ce este aceasta aflăm de la Ovidiu Damian, preşedinte al asociaţiei Hans Spalinger:
Practic finalitatea acestui proiect este reprezentată de apariţia în Transilvania a primei ambulanţe sociale, care va merge în comunităţile defavorizate. Nu mă refer doar la servicii medicale: serviciile pe care se concentrează sunt de natură socială. Adică îi va asista pe oamenii din grupuri vulnerabile în depunerea documentaţiei pentru obţinerea unor acte cum ar fi buletinul sau certificatul de naştere (deşi pare greu de crezut, mai sunt în România comunităţi unde oamenii nu au astfel de acte, nu pot să interacţioneze foarte mult cu statul); sau au nevoie de consiliere juridică, de consiliere în găsirea unui loc de muncă, în educaţie, lucruri care altfel nu ar putea să le fie accesibile. (Ovidiu Damian)
Walking Month a pornit ca o competiţie internă în cadrul Betfair România, anul acesta a devenit însă un eveniment internaţional. Andreea Misarăş, reprezentantă a companiei:
Am avut participanţi din Londra, Irlanda, Malta şi Porto. Cel mai umblăreţ internaţional este din Malta, are undeva peste un milion de paşi. (Andreea Misarăș)
Pink Panter Junior este o echipă care nu se joacă: este a treia ediţie la care participă, nu le lipseşte seriozitatea şi spiritul competitiv. Şi am uitat să vă spun: cel mai în vârstă membru al echipei are doar 12 ani. Să facem cunoştinţă cu ei:
— Vereş Andrei, Vereş Sara şi Andrei Oprea.
— Care au fost zilele cu cei mai mulţi paşi?
— Cu două zile înainte de final, ea a făcut 50000 de paşi, iar eu 46000.
— În weekendul acela am făcut 80000 de paşi. Am marcat o distanţă mai lungă, 12 km dus şi 12 km întors.
A fost o ediţie a recordurilor, spune Andrei Aroneţ, PR-ul evenimentului. Iată cum arată în cifre Walking Month 2019:
Andrei Aroneţ: În primul rând, pot să spun că am avut mai mulţi oameni implicaţi ca niciodată. 3114 concurenţi împărţiţi în 694 de echipe au făcut paşi împreună timp de o lună, ca să-i ajute pe oamenii care la rândul lor trebuie să parcurgă uneori zeci sau sute de km ca să ajungă la medic, ca să ajungă la avocat.
Andrea Nagy: Tu ţi-ai contorizat paşii?
Andrei Aroneţ: Mi-am contorizat şi eu paşii; problema mea este că în timpul concursului Walking Month sunt foarte mult legat de laptop! Am avut zile bune, cu peste 20000 de paşi, ceea ce pentru un şoarece de birou este absolut senzaţional!
Anul trecut Walking Month a sprijinit campionii paralimpici ai Clujului din cadrul centrului Lamont; iar în 2017 a asigurat cheltuielile de funcţionare pentru taxiul comunitar al asociaţiei Beard Brothers.
Andrea Nagy
Foto: Dan Izvoreanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.