Radio Cluj…la modă: Un accesoriu fermecător – PĂLĂRIA (I)
Articol editat de cristina.rusu, 24 octombrie 2019, 10:35
A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva….toată lumea știe cântecul dar și versurile. Eu cred că dacă tot a venit toamna cel mai potrivit ar fi să ne acoperim capul. Nu știu voi cum sunteți, dar eu de la o anumită vârstă simt tot mai acut această nevoie.
Ca să fim și în continuitatea ultimelor noastre discuții, m-am gândit azi să vă vorbesc despre acest fermecător accesoriu care este PĂLĂRIA. Nu trebuie să ne gândim desigur la cuvântul pălărie în cel mai strict sens al său, ci la tot ce intră în acest capitol și este destinat acoperirii capului. Limba română nu deține un cuvânt general care să includă toate tipurile de articole, cum de pildă englezii au cuvântul HEADPIECE, sau HEADGEAR, în traducere mot-a mot însemnând piesă pentru cap.
Dacă altădată, pălăria era un articol nelipsit atât din garderoba doamnelor cât și din cea a domnilor, în vremurile moderne s-a renunțat treptat la el, putând fi zărit doar la evenimente formale.
Nunțile regale, cursa regală anuală de la Ascot sunt motive potrivite pentru doamne de a etala aceste articole, iar cu cât pălăriile sunt mai fanteziste cu atât mai eclatant devine peisajul. Domnii poartă cu această ocazie așa numita pălărie top hat adică joben pe limba noastră nelăsându-se nici ei mai prejos.
Pălăria este un articol din categoria accesoriilor, la fel cum sunt pantofii, mănușile, ciorapii, gențile, curelele sau centurile, adică vine în completarea vestimentației principale. Ne putem astăzi imagina frumoasele fete din anii 20 fără celebrele pălăriuțe CLOCHE numite așa pentru că avea forma asemănătoare cu a unui clopoțel? Cu boruri înguste și calota fixă pe cap erau purtate foarte pe ochi ceea ce le făcea pe femei să ridice capul ca să poată privi când mergeau, o atitudine ajustată pe emanciparea din acea vreme a sexului așa zis slab și interpretată ca un fel de aroganță.
Pălăria îndeplinește mai multe roluri, dintre care cel principal rămâne cel practic- protejează capul de frig și vânt. Un al doilea rol al său, sau mai degrabă funcție este cea simbolică- desemnând un anume rol celui care o poartă. Dacă ne gândim la semnificația coroanei regale avem explicația cea mai la îndemână și cea mai potrivită.
Iar cea de-a treia funcție este cea de înfrumusețare sau estetică., accesoriile de cap subliniind prin contrast sau armonie trăsăturile fizionomiilor. În oricare dintre cazuri, portul pălăriei este un act social care nu are cum să te facă să treci neobservat.
În vremea popularizării jobenului la mijlocul sec. XIX, cei ce alegeau această opțiune erau porecliți ‘’ les incroyables’’, un fenomen considerat de necrezut datorită proporțiilor nemaivăzut de înalte ale pălăriilor ca și frecvenței cu care acestea erau văzute pe stradă. Este cât se poate de evident că pe lângă rolul protector jobenul avea această funcție simbolică de subliniere a rolului bărbatului în societatea burgheză, în contrast total cu bonetele de tip victorian purtate de femei, care nu le permiteau să privească în părțile laterale, ceva foarte asemănător cu ochelarii de cal, ele fiind astfel subtil sechestrate chiar în cadrul evenimentelor sociale.
Fascinant, nu găsiți? aceste tertipuri stilistice menite să simbolizeze puterea și statutul stăpânului casei și obediența partenerei dependentă de finanțele soțului său.
Data viitoare voi face o mică pauză de la povestea noastră cu pălăriile ca să vă vorbesc despre un alt articol, purtat de-a dreptul pe față, ce este strâns legat de perioada aceasta a toamnei. MASCA. Pe urmă vom reveni la pălăriile noastre.
Călina Langa, fashion designer
Fotocopii din Fifty Hats that Changed the World/Le Livre Mode de Amy de la Haye
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.