Sesam deschide cartea: Domnul Papuzek, de Cornel Vlaiconi
Articol editat de cristina.rusu, 25 octombrie 2019, 11:33
Toamna, după cum știți, e un anotimp mai silențios decât primăvara și vara. Toamna ne încântă cu o altfel de muzică: în loc de zumzetul gâzelor și ciripitul păsărelelor, putem asculta adierea vântului printre frunzele căzătoare și foșnetul pașilor prin covorul de frunze. Cântăreții din grădini și parcuri au plecat, însă vrăbiuțele dau semne că ar mai dori să rămână prin oraș. Totuși, dacă doriți să vă bucurați de cântecul și prietenia unei păsări pentru tot anul, luați-vă o pasăre de colivie, mai exact, o pasăre respectabilă, iubitoare și nespus de fidelă – un peruș! Mai bine zis, angajați în casa voastră un peruș. Vă va face un serviciu excelent. Cum, nu știați încă? Cu atât mai bine.
Cornel Vlaiconi, autorul cărții Domnul Papuzek, vă poftește în minunata lume a animalelor de companie și are să vă ofere o mulțime de ponturi și curiozități despre prietenele necuvântătoare.
Autorul cărții este, cum altfel, un iubitor al animalelor de companie. Așa cum povestește el însuși, papagalul care i-a intrat odată în casă, cu cea mai mare seriozitate, l-a convins pentru totdeauna că perușii, pisicile, cățeii, broaștele țestoase și alte animale de casă merită să aibă o carte a lor, în care să-și dezvăluie povestea, presărată cu întâmplări care nu diferă cu mult de întâmplările prin care trec oamenii. Astfel a luat naștere povestea Domnului Papuzek și a prietenilor săi, prima carte scrisă de Cornel Vlaiconi până acum. Ca dovadă că povestea merita din plin să fie scrisă, ea a fost distinsă cu Trofeul Arthur, secțiunea 8-14 ani, trofeu care, începând din 2012, premiază cea mai bună carte de ficțiune pentru copii semnată de un autor român contemporan.
Scrisă cu bucurie, cu inteligență fină și cu o tandră complicitate față de obiceiurile și peripețiile animalelor din intimitatea locuințelor noastre, Domnul Papuzek este o carte pe care o veți îndrăgi de la prima până la ultima pagină, admirând, desigur, și ilustrațiile realizate de Irina Motroc.
Așadar, bine ați venit în lumea Domnului Papuzek, o lume în care își dau întâlnire păsări și câini și animăluțe de grădină și, din nefericire pentru micile înaripate, chiar și pisici! Căci e firesc ca într-o carte care își alege eroii din lumea păsărilor, pisicile să nu aibă un loc privilegiat. Iată și noutatea pe care ne-o comunică scriitorul: păsările (atât cele exotice, cât și cele comune, precum vrăbiuțele), câinii, broaștele țestoase, sau alte animale de companie pe care le mai știți, au două locuințe, și anume casa în care trăiesc împreună cu familia lor și casa în care lucrează pentru stăpânul care i-a angajat.
Domnul Papuzek și Domnul Vrabie sunt prieteni de o viață. Între orele de serviciu, le place să-și bea cafeaua la bistroul Domnului Rățoi, un guraliv și jumătate. În cartier se întâmplă atâtea lucruri, încât de-abia mai au timp să citească ziarul. În centrul evenimentelor se află mai mereu o pisică lipsită de maniere, ce vagabondează și le pune gând rău nu doar păsărilor, ci și oamenilor, lucrând pentru bandele de spărgători: motanul Kent. Atunci când motanul cel șmecher intră prin efracție în casa unde lucrează Domnul Papuzek, la scurt timp după ce îl smotocise bine pe Vrabie cel Mic, puiul cel zglobiu al Domnului Vrabie, prietenii sunt gata să își sară în ajutor. Nu vor fi singuri. Grație câinilor din cartier, în frunte cu Balaurul, vor avea grijă și ei să îi pună bețe în roate motanului. Iar apoi, datorită istețimii lui Vrabie cel Mic, păsărimea din cartier va scăpa pentru totdeauna din ghearele pisicilor necivilizate.
Dacă sunteți curioși să aflați cum se pot înțelege un peruș și un câine, un arici și un motan, cât timp îi ia unei broaște țestoase să se mute în altă casă, cum își capătă salariul animalele de companie sau ce potecă secretă există între grădinile caselor, alăturați-vă Domnului Papuzek și prietenilor săi, la înălțime sau în ascunzișuri, pe străzile pline de farmec ale cartierului. Aveți și harta la îndemână!
Cartea a aterizat și la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și vă așteaptă să o împrumutați!
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.