Află cât de bine ne fac hobby-urile
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 26 octombrie 2019, 7:57
Cu toate că sunt foarte benefice psihicului și au efecte necontestate de relaxare, hobby-urile nu au o zi declarată a lor. Așa că am încercat să găsesc argumente pentru încurajarea practicării lor.
De obicei, apreciem la noi și lăudăm la ceilalți abilitățile și calitățile performanțelor profesionale și prea puțin cele personale. Atunci când vorbim despre noi spunem cum ne simțim sau ce am mai făcut și obținut, dar prea puțin despre pasiunile noastre care ne ajută să ne eliberăm de stresul cotidian, să ne dezvoltăm personal și să ne cunoștem mai bine pe noi înșine.
De ce să practicăm un hobby și cât de mult ne ajută acesta în dezvoltarea personală, am aflat de la Eleonora Toma, psihoterapeut sistemic.
Se întâmplă des în terapie să îmi întreb clienții: cine ești tu? Multora le e greu să răspundă pentru că nu au un răspuns clar. Îndeplinesc prea adesea cerințele școlii, a job-ului, a sarcinilor casnice și familiale cotidiene încât uită de ei înșiși. Între toate aceste cerințe cotidiene, este sănătos să ai un hobby pe care să îl practici, nu doar să îl ai setat în mintea ta.
Unii își descoperă hobyy-ul pe parcursul vieții, în jurul unui context spontan sau ca parte a unei etape de viață, iar alții îl descoperă de tineri.
Dar, oricând și oricum ar fi, ele sunt benefice individului pentru că aduc bucurie, relaxare și ne cresc stima de sine. Hobby-urile te pot scapă de efectul unei zile “nedorite și chinuitoare” petrecută la serviciu sau la școală, cresc puterea de concentrare și ajută la reducerea anxietății, deoarece te mențin conectat în prezent. Hobby-urile ajută la eliminarea îngrijorărilor față de trecut sau viitor, la lărgirea grupului de cunoștințe și la legarea de noi prietenii.
În funcție de nevoile tale, dacă până acum nu ai descoperit un hobby încearcă să observi ce activitate ți-ar aduce bucurie, destindere și împlinire și energie pozitivă ca resurse pentru continuarea activităților zilnice. O pasiune pentru ceva reprezintă o sursă de regenerare energetică, și psihică și poate crește calitatea timpului liber.
Există hobby-uri care ne dezvoltă creativitatea cum ar fi: desenul, pictura, machiajul, cântatul la un instrument, meșteșugăritul, gătitul, fotografia, etc. Am întâlnit persoane care în urmă unei depresii și-au descoperit talentul de a crea bijuterii care, în timp a devenit hobby și chiar afacere profitabilă. Am întâlnit persoane care “nu știau” să gătească sau nu le plăcea, dar, datorită unui context fericit de viață, întâlnind partenerul lor ideal au început să fie creative în bucătărie, iar gătitul a devenit sursă de plăcere, bucurie și apropiere în cuplu.
Poate ai ca hobby activitățile sportive: la sala, în aer liber, cățărări pe munte, drumeții, care cresc starea de bine fizică și mentală, te eliberează de energia negativă acumulată, pe termen lung ajutându-te să te menții sănătos și să ai mai multă încredere în tine, un corp frumos și îngrijit. De asemenea, mișcarea îți dezvoltă autodisciplina.
Hobby-uri care îți lărgesc contextul social, cultural și cercul de prieteni sunt cluburile cu teme specifice: ciclism, aero-nautice, vânătoare; cluburi de colecționari sau de artă; poezie, caligrafie etc. (Eleonora Toma, psihoterapeut sistemic)
În același timp, hobby-urile îți pot folosi foarte mult în găsirea unui job, crescând valoarea unui CV. Un hobby bine ales va fi relevant pentru angajator care urmărește seriozitatea, dinamismul, disciplina, implicarea în muncă și inteligența unui viitor angajat.
Alina Nechita
Foto: jwdenson/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.