Filmul de weekend: Jurnalul familiei -escu
Articol editat de cristina.rusu, 26 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 26 octombrie 2019, 7:56
E generos și ospitalier. E muncitor. Este însă și superficial. Este vorba despre Ionescu, Popescu sau Dumitrescu. Sau se fălește cu merite pe care nu prea le are sau se ia în derâdere și se subapreciază, utilizând depreciativ formula ”ca la noi la nimenea”. Sufixul –escu este cea mai comună terminație în numele proprii ale românilor. Ar putea fi explicația titlului pe care l-a ales Șerban Georgescu pentru documentarul ”Jurnalul familei -escu”. Acesta este povestea milioanelor de oameni care, prin forţa împrejurărilor, au ajuns să locuiască între graniţele României mari şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: fix aşa cum stau lucrurile într-o mare familie. Filmul este o călătorie în spaţiu şi timp, în care familia e puntea de legătură între toate momentele care ne-au ţinut uniţi, dar ne-au şi dezbinat în toți acești ani.
Descris ca fiind „poate cel mai bun produs cultural realizat cu ocazia Centenarului”, documentarul a reușit să emoționeze publicul prezent la proiecțiile din cadrul marilor festivaluri naționale în selecția cărora a fost inclus. Echipa filmului a fost întâmpinată la finalul acestora cu aplauze și multe curiozități din partea cinefililor. Prin definirea câtorva „elemente”, precum: limba, naționalitatea, religia, mâncarea, sportul, politica, războiul, agricultura, șantierele, tradițiile, muzica sau moda, filmul conturează un portret al felului am evoluat în ultimii 100 de ani.
Povestea familiei -escu este narată de regizorul Șerban Georgescu, împreună cu sociologi, scriitori, politologi cunoscuți, chiar și un candidat la președinție, ajutați de arhivele personale a zeci de oameni.
Toate întâlnirile avute până acum cu publicul, după proiecțiile din festivaluri, au avut o căldură neașteptată, am primit numeroase întrebări și s-a creat un dialog constructiv. Ceea ce mă face să privesc cu optimism îndeplinirea obiectivului meu principal, acela ca acest documentar să creeze emoții și să fie un prilej de reflecție. Iar după ce trec emoțiile, sper ca cei mai mulți spectatori să-și pună întrebarea simplă: ce anume a declanșat în ei acele emoții? Și poate, în căutarea răspunsului, fiecare își va completa în jurnalul propriu rubricile rămase albe. (regizorul Șerban Georgescu)
”Jurnalul familiei –escu” a avut avanpremiera la Astra Film Festival zilele trecute la Sibiu și are în acest weekend lansarea oficială pe marile ecrane din țară. La Cluj, documentarul poate fi vizionat la cinematograful Victoria.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.