S-au găsit primii bani pentru Centrul Cultural Transilvania
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 octombrie 2019, 11:52
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 octombrie 2019, 11:52
Ce înseamnă Centrul Cultural Transilvania: acolo sunt trei proiecte integrate. Practic, discutăm de clădirea Filarmonicii, discutăm de un teren care este propus pentru concesiune de lucrări și pe care se poate construi o clădire de birouri sau un hotel și mai este o clădire, într-o stare avansată de degradare, pentru care depunem un proiect european pentru amenajarea unui centru de cultură urbană. (viceprimarul Dan Tarcea)
Centrul Cultural Transilvania este cel mai important proiect de infrastructură culturală din ultimii 50 de ani, pe care Primăria Cluj-Napoca încearcă să îl realizeze.
Investițiile care urmează să se facă aici depășesc 100 de milioane de euro, în condițiile în care numai construcția și amenajarea Filarmonicii necesită cam jumătate din această sumă.
Până în prezent, întreg proiectul a bătut pasul pe loc, pentru că municipalitatea nu a găsit un investitor dispus să concesioneze o parte din teren, pe care să construiască un hotel sau o clădire de birouri.
Viceprimarul Dan Tarcea spune că licitația pentru acest obiectiv va fi regândită, în așa fel încât condițiile să devină mai atractive pentru cei care se gândesc să investească:
Această licitație, din păcate, de trei ori am avut-o în desfășurare, dar nu s-a prezentat nimeni. O să reevaluăm să vedem care sunt și motivele pentru care posibilii investitori nu au fost interesați.
Cu o parte din banii pe care îi primim ca și concesiune în fiecare an, vrem să începem celelalte proiecte pe care le avem în desfășurare, din acest ansamblu.
Oricum, construcția Filarmonicii este o lucrare care costă undeva la 50 de milioane de euro. Aici trebuie să ne asumăm, probabil, un credit, pentru că bugetul de investiții al municipiului Cluj-Napoca este de 90 de milioane de euro, iar, la valoarea și la multitudinea de proiecte pe care le avem, bugetul nu ajunge că să le putem face pe toate. (Dan Tarcea)
Vestea bună e că s-a găsit o sursă de finanțare pentru primele clădiri care se vor face la Centrul Cultural Transilvania. Primăria a pregătit dosarul pentru accesarea de fonduri norvegiene, din care se va construi un centru de cultură urbană. Clădirea, cu subsol, parter și mansardă, va fi amenajată chiar la stradă, pe bulevardul 21 Decembrie, în zona unde s-a păstrat o parte a cladirii fostului Centru Militar Zonal.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, arată că aici vor fi săli de expoziții, birouri administrative, dar și spații de cazare pentru artiști:
Pregătim o cerere de finanțare pentru a fi depusă pentru atragerea de fonduri norvegiene. Proiectul are o valoare de 5,5 milioane de euro. Vrem să reabilităm și să modernizăm monumentul istoric clădirea fostei garnizoane militare de pe strada 21 Decembrie, iar această clădire va fi transformată într-un centru de cultură urbană cu spații multifuncționale, spații de expoziție, birouri sau spații comerciale.
Centrul Cultural Transilvania, care cuprinde Centrul de cultură urbană, clădirea de birouri și sediul Filarmonicii, este considerat de specialiști cel mai frumos proiect de infrastructură culturală din această parte a Europei.
Vicepreședintele Comisiei Zonale a Monumentelor, arhitectul Ligia Subțirică, arată că prin acest obiectiv Clujul își va întări statutul de oraș cultural:
S-a gândit o dală urbană în fața sălii de concerte, să poți să stai, să-ți petreci timp acolo. Are o piață generoasă, cu o esplanadă unde sunt curți interioare, în care vor fi terase, cafenele, magazine de profil, că nu o să vinzi chimicale acolo. Vor fi toate legate de cultură. Sunt convinsă că va fi un punct de atracție, dacă se va realiza ca în proiect și cu materiale de calitate, așa cum Clujul merită, de fapt.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.