Sistemul Biomecanic de taping pentru prima oară la Cluj [AUDIO]
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 octombrie 2019, 14:56
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 octombrie 2019, 14:56
Metoda koreană de tratament cu taping kinesiologic este folosită cu tot mai mult succes în tratarea afecțiunilor musculare și articulare, cu precădere pentru sportivi. Metoda a evoluat în ultimii patru ani atât din punctul de vedere al materialelor din care este confecționată această bandă terapeutică, cât și al metodei de aplicare efectivă. La sfârșitul săptămânii trecute, kinetoterapeuți din Târgu Mureș, Deva, București și Cluj au participat timp de 18 ore la un curs susținut, pentru prima oară în România, de președintele Asociației Italiene de Taping Kinesiologic, Rosario Bellia.
Metoda numită Taping Bellia Biomechanical System se concentrează pe biomecanica mișcării mușchilor și, astfel, pe o aplicare mai corectă și mai eficientă a benzilor adezive. Baza metodologică este respectarea unui principiu fundamental neurofiziologic: „creierul recunoaște mișcarea și nu mușchiul în sine”. De-a lungul timpului, binecunoscuta bandă elastică adezivă, a evoluat. Odata cu înlocuirea bumbacului elastic cu mătase și lycra, metoda s-a transformat. Bellia Biomechanical System este una originală, care respectă principiile biomecanice ale gestului uman. Metoda a fost predată și la Cluj-Napoaca unui grup de kinetoterapeuți din Târgu Mureș, Deva, București și Cluj.
Am avut ocazia să asimilez tehnici aplicabile în diferite patologii: de umăr, spate, genunchi, cot, pentru articulații blocate, pentru limitări ale mișcării, pentru spasticitate musculară și blocaj al mișcării, la nivel psihic. Am fost foarte surprins cât de eficient se poate lucra pe un punct dureros și pe meridianele energetice, cu căldura unui cărbune încălzit. (Ciprian Resiga, kinetoterapeut Deva)
Felul în care ne-a învățat să aplicăm benzile, din punct de vedere functional și biomecanic, este revoluționar, pentru România. Diferă mult de ceea ce am învățat în aplicarea acestor benzi adezive, până acum. Felul în care combini benzile în această terapie este, de asemenea, un concept nou și la fel și cel de fizio-blade. (Andrea Deak, kinetoterapeut Cluj-Napoca)
Rosario Bellia a fost timp de zece ani de zile fizioterapeutul echipei naționale italiene de role viteză și tratează sportivi de top din țara lui. În fiecare an este solicitat să țină prelegeri și cursuri, în întreaga lume. La cursurile lui pot participa maximum 25 de persoane. La Cluj a venit după o experiență didactică în India.
Tehnica aceasta s-a născut în Japonia, cu mulți ani în urmă. La început era aplicată o bandă de bumbac elastic, însă nu avea rezistența necesară să suțină mușchiul suficient timp pentru recuperare. Astfel, în ultimii ani, banda adezivă de bumbac a fost înlocuită cu materiale performante. În cazul sportivilor cu musculatură foarte dezvoltată această susținere este important să reziste la miscări ample. Australianul Ryan Kendrick a fost cel care a inventat banda adezivă care nu pierde elasticitatea și, datorită lui, putem astăzi să implementăm mai multe metode de aplicare a acestei benzi. Tratamentul poate avea două acțiuni fundamentale, una de prevenire care dă rezultate mai ales în cazul atleților cu mișcări care nu sunt tocmai fiziologice și sunt predispuși la accidentări, iar prin aplicarea acestor benzi, mișcările pot deveni mai naturale și una terapeutică. Aceasta din urmă se folosește cu succes și postoperatoriu, pe intervenții ligamentare, rupturi musculare și altele. Metoda are succes de ani de zile în patologii musculare și articulare. De-a lungul timpului, am tratat mulți sportivi renumiți în Italia și nu numai. De exemplu, am tratat-o pe Tania Cagnotto, câștigătoarea medaliei de aur la Campionatul Mondial de înot, din Rusia, în 28 iulie 2015, pe campionul mondial al Italiei la skiroll și am lucrat și cu fotbaliști din naționala Italiei. Sunt solicitat de fiecare data când sunt sportivi care nu reușesc, în diverse situații, să se recupereze astfel încât să-și poată relua activitatea. (Rosario Bellia, fizioterapeut italian)
Metoda Taping Bellia Biomechanical System este predată, în Italia, din 2011, la Universitățile din Napoli și Palermo și, din 2012, în Spania și India, la Universitățile din Valencia și New Delhi. În 2020, profesorul Italian se va întoarce la Cluj pentru un nou curs estetic, de data aceasta, derma funcțional și va demonstra cum se poate folosi metoda lui pentru înfrumusețarea aspectului pielii, drenajul limfatic, reducerea ridurilor și a celulitei.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.