Personalitatea zilei: Joseph Pulitzer [AUDIO/VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 29 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 29 octombrie 2019, 10:26
Articol editat de cristina.rusu, 29 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 29 octombrie 2019, 10:26
Joseph Pulitzer s-a născut în 1847, într-o familie bine situată financiar din Ungaria. Tatăl său a fost negustor de grâne, ceea ce i-a permis să-şi educe fiul cu cei mai buni profesori care se puteau găsi în Budapesta. Tânărul Joseph era însă nestăpânit: la 17 ani a încercat să se înroleze în mai multe corpuri armate, dar a fost refuzat pentru că avea o vedere slabă şi o sănătate şubredă.
A reuşit în final să se alăture Cavaleriei Lyncoln din Statele Unite, dar a fost dezavantajat pentru că, deşi vorbea foarte bine franceza şi germana, avea doar noţiuni elementare de limbă engleză.
A lucrat în St. Louis ca hamal şi chelner, în timpul liber frecventând bibliotecile pentru a deprinde limba ţării sale adoptive. Într-un rând, pe când era la bibliotecă, a observat doi bărbaţi care jucau şah şi nu s-a putut abţine să nu le adreseze câteva critici. Cei doi erau editorii unui ziar de limbă germană de peste ocean şi întâlnirea întâmplătoare i-a adus lui Pulitzer prima ocazie de a lucra ca jurnalist.
Şi-a creat o reputaţie de gazetar neobosit, iar 4 ani mai târziu a devenit editorul celui mai mare ziar din St. Louis. Imigrantul stângaci, care nu vorbea bine limba Statelor Unite, s-a transformat într-un tânăr elegant, care se simţea bine în societatea bună la petreceri şi la călărie. Lucra de dimineaţă devreme şi până după miezul nopţii, scriind articole de investigaţie despre corupţia funcţionarilor publici, despre evaziunile fiscale ale oamenilor de afaceri şi despre politicieni dependenţi de jocuri de noroc.
A cumpărat un ziar din New York şi a fost printre primii care să folosească ilustraţiile. A orchestrat el însuşi evenimente care să se transforme în ştiri, de exemplu o campanie de strângere de fonduri pentru un piedestal pe care să fie amplasată Statuia Libertăţii. În momentul de vârf, ziarul său se tipărea în 600000 de exemplare, dar programul de lucru infernal, starea fizică proastă şi o campanie împotriva lui derulată de rivali şi-au spus cuvântul. A părăsit ştirile la vârsta de 43 de ani, dar nu a abandonat lupta împotriva corupţiei. În 1909 a expus o afacere frauduloasă între Statele Unite şi compania Canalul Panama, în valoare de 40 de milioane de dolari, investigaţie pe care a dus-o la bun sfârşit în ciuda intimidărilor Guvernului Federal. În 1904, într-un interviu dat în sprijinul înfiinţării unei şcoli de jurnalism, şi-a formulat astfel poziţia vizavi de gazetărie:
Ţara noastră şi presa ei se dezvoltă şi decad laolaltă. O presă obiectivă, capabilă, bine informată, poate să ajute la păstrarea acelor calităţi fără de care orice guvern e doar o bătaie de joc. Dimpotrivă, o presă cinică, mercenară, demagogică, va produce în timp cetăţeni cu exact aceleaşi trăsături. Puterea de a influenţa viitorul acestei republici se află în mâinile jurnaliştilor din viitoarele generaţii.
Joseph Pulitzer a încetat din viaţă în 29 octombrie 1911. Premiul care îi poartă numele, răsplătind excelenţa în jurnalism, a fost decernat pentru prima oară un an mai târziu de către un comitet format din jurnalişti, proprietari de ziare şi universitari în domeniul publicisticii.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.