Personalitatea zilei: Dimitrie Gusti [AUDIO]
Din 1910 a predat etică şi filosofie, dar şi istoria filosofiei elene la Universitatea din Iaşi, iar 10 ani mai târziu a ocupat o catedră asemănătoare la Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Litere. Ca cercetător, a demarat studiul monografic al satelor româneşti (ţintind mai întâi satul Goicea din judeţul Dolj) şi a creat Muzeul Satului din Bucureşti, care astăzi îi poartă numele. În 1919 a fost ales membru al Academiei Române, discursul său de recepţie privind caracterul şi menirea academiilor. În perioada interbelică a ocupat funcţia de ministru al instrucţiunii publice încurajând învăţământul sociologic în şcolile publice.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 30 octombrie 2019, 12:03
„Numai prin noi înşine, oricât de puternică ne-ar fi individualitatea, n-am putea ajunge la o formulă sufletească întreagă„, Dimitrie Gusti.
Tot de numele lui se leagă mai multe instituţii de cercetare în domeniul ştiinţelor sociale, pe care le-a administrat timp de aproape trei decenii. A fost fondatorul revistelor Arhiva pentru ştiinţă şi reformă socială şi Sociologie românească, dar s-a aflat printre autorii principali ai Enciclopediei României în 4 volume, o lucrare monumentală, ce a apărut între 1938-1943.
După schimbarea regimului din 23 august 1944, a fost invitat să facă o vizită în Uniunea Sovietică şi a fost membru al Arlus, o societate a intelectualilor de stânga, dar a refuzat alte colaborări cu Partidul Comunist. A fost considerat duşman al poporului şi încarcerat, în etapa de epurare a lumii ştiinţifice derulată de noul regim. A încetat din viaţă în 30 octombrie 1957.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.