3 noiembrie, Ziua Internaţională a Sandwichului!
Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 7 noiembrie 2019, 14:34
Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 7 noiembrie 2019, 14:34
Niciodată să nu subestimăm valoarea unui sandwich delicios! Există ceva grozav în cele mai bune toppinguri din lume, strecurate între două felii de pâine. Maioneză în sandwich? Cum să nu! Felii de murături? Bineînţeles! Cartofi prăjiţi? Nu vă miraţi, sandwichurile cu cartofi prăjiţi nu vin de la extratereştri.
Ideea e că dacă un ingredient ne place, atunci ne va plăcea şi mai mult înglobat într-un sandwich. Iar Ziua Internaţională a Sandwichului sărbătoreşte toate aceste lucruri.
Sandwich este un orăşel din regiunea Kent, din Marea Britanie. Numele a fost ortografiat în fel şi chip de-a lungul istoriei, dar cert e că în original cuvântul înseamnă târg amplasat pe un teren nisipos.
Cel de la care preparatul culinar îşi trage numele este John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, un titlu nobiliar care însemna în esenţă conducător militar al unei părţi din domeniile regale.
Contelui îi cam plăceau jocurile de noroc şi, ca să nu se oprească din distracţia lui favorită, le cerea servitorilor să-i aducă de mâncare bucăţi de carne friptă plasate între două felii de pâine.
Astfel nu avea nevoie nici de furculiţă şi nici nu păta cu grăsime cărţile de joc.
— Vă plac sandwichurile?
— Da, le ador!
— Doar în concedii.
— Cu ce vă plac?
— Cu guacamole, cu humus, de obicei sandwichurile vegetariene.
— Cu brânză, cu somon, cu rucola.
— Cu şuncă de pui sau de curcan, cu caşcaval. Vegetale nu, am nevoie de carne!
— Cu unt şi cu salam.
— Cu unt şi cu parizer; şi dacă este un castravete murat sau, după anotimp, o roşie sau un ardei gras. Şi un ceai negru după aceea.
— Ce nu aţi vrea să întâlniţi într-un sandwich?
— Ceva dulce, gen unt de arahide.
— Un fir de păr.
— Ar fi o chestie dezastruoasă să nu fie sandwich!
Pe măsură ce vestea despre obiceiurile alimentare ale nobilului s-a răspândit, oamenii îşi cereau mâncarea „la fel ca Sandwich”, care a devenit după un timp doar Sandwich.
Aşa, prin întâmplări simple, se nasc cele mai interesante delicii culinare.
Ziua Internaţională a Sandwichului sărbătoreşte toate aceste bunătăţi, cât şi pe contele care le-a făcut posibile în forma unui sandwich.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.