Prima pagină » Felia de Cluj » Felia de Cluj – o nouă rubrică de gastronomie realizată de chef Horia Șimon [AUDIO]
Felia de Cluj – o nouă rubrică de gastronomie realizată de chef Horia Șimon [AUDIO]
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto
Cu îngăduința voastră mi-am propus ca, o dată pe săptămână, să vă răpesc atenția pentru maxim 4 minute, adică cam cât se fumează o țigară, cam cât stai în medie pe facebook într-o pauză sau cât stai de 2 ori la semafor în trafic, ceea ce e foarte probabil în orașul nostru.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
6 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 27 noiembrie 2019, 9:56
Cu îngăduința voastră mi-am propus ca, o dată pe săptămână, să vă răpesc atenția pentru maxim 4 minute, adică cam cât se fumează o țigară, cam cât stai în medie pe facebook într-o pauză sau cât stai de 2 ori la semafor în trafic, ceea ce e foarte probabil în orașul nostru.
Într-o lume tot mai pe fugă, unde timpul parcă se comprimă, iar activitățile de zi cu zi se tot adună, suntem nevoiți să renunțăm periodic la câte o cutumă sau un obicei care ne făcea până atunci să fim parte dintr-o comunitate. Comunitatea ne-a transmis din generație în generație un set de cutume cu un scop precis, cu o cadență ce-ți reglează ritmul și vibrația vieții, lucru care te face liniștit și mult mai aproape de fericire.
Tot comunitatea te învăță ce, cum și când să mănânci. Iar dacă ai mintea liniștită, poți analiza într-o manieră lucidă semnalele trimise de către propriul organism. Poți să-ți dai seamna când ai mâncat prea mult, sau ce nu ți-a căzut bine, sau poți înțelege de ce azi te simți mai greoi sau ai stări de somnolență.
Cadența vieții noastre are strictă legătură cu cadența anotimpurilor și cu rânduiala vieții trăite în funcție de aceste anotimpuri. Să mănânci ce-ți dă pământul pe care calci, pe care ți-ai făcut casă și grădină era un lucru obișnuit în rostul vieții strămoșilor noștri, apoi noi cumva l-am uitat, așa cum am uitat să coasem, să săpăm, să gătim, să mâncăm de pe pământul nostru și să-l respectăm.
Dacă toate astea vă sună bizar și vă duc mai mult spre zone ce țin de domeniul improbabilului, noi aici o să încercăm, articol de articol, să susținem cu date tehnice și stiintifice aceste lucruri.
O dată pe săptămână , timp de 4 minute, o să ne oprim și o să ne reglăm ritmul. Timp de 4 minute vom răspunde la întrebări ușoare, dar care cumva ne lipsesc din cotidian:
1. De unde ne cumpărăm hrană sănătoasă?
2. Ce este de fapt hrana sănătoasă?
3. Cum identificăm hrana sănătoasă în supermarketuri și nu numai?
4. Cum citim o etichetă?
5. Ce este obligatoriu și ce nu să scrie pe etichetă?
6. Ce sunt produsele ecologice?
7. De ce să gătim acasă?
8. Ce să gătim acasă?
9. Și nu în ultimul rând, ce așteptări să avem când ieșim să mâncăm în oraș?
Sigur că este puțin prea scurt timplul să trecem prin tot periplul nostru gastronomic în aceste prime câteva minute, însă aș vrea ca timpul acesta petrecut împreună să fie ca un fel de diapazon cu care ne reglăm ritmul. Azi 4 minute, mâine 5, poimâine poate chiar 6 și uite așa o să ajungem să ne dedicăm din ce în ce mai mult timp nouă, stării noastre de bine și familiei noastre, astfel încât să ne schimbăm în bine modul de viață în acest oraș apăsător.