Tărâmul jucăriilor din lemn [FOTO]
În Satu Mare, jucăriile și jocurile din plastic și metal pot fi înlocuite acum cu unele realizate din lemn. Cu o finanțare nerambursabilă obținută anul trecut în cadrul programului Start Up Nation, Daniela Christian, fost cadru didactic, a înființat un atelier și a decis să se dedice realizării acestor jucării.
Articol editat de , 6 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 6 noiembrie 2019, 7:05
În Satu Mare, jucăriile și jocurile din plastic și metal pot fi înlocuite acum cu unele realizate din lemn. Cu o finanțare nerambursabilă obținută anul trecut în cadrul programului Start Up Nation, Daniela Christian, fost cadru didactic, a înființat un atelier și a decis să se dedice realizării acestor jucării.
Daniela Christian a fost cadru didactic, a deținut o agenție imobiliară și s-a ocupat de multe alte proiecte, Mereu a fost o fire creativă, iar cei doi fii au motivat-o în inițiativele și ideile noi. Anul trecut a decis că vrea să facă mai mult, pentru ca de creațiile ei să se bucure și alți copii din Satu Mare. S-a înscris cu un proiect în cadrul Programului Start Up Nation, iar din finanțarea de 40.000 de euro obținută, anul acesta în luna martie a înființat un atelier unde jucăriile și jocurile sunt realizate în exclusivitate din lemn:
Mereu am avut înclinație pentru copii și pentru ceea ce i-ar putea ajuta să se dezvolte și să crească frumos. Am fost stimulată să fiu creativă de cei doi fii ai mei și așa am ajuns la crearea jucăriilor și jocurilor din lemn. De ce jucării și jocuri din lemn? Pentru că sunt ecologice, sunt vopsite cu vopsea de apă care nu este toxică pentru copii, și sunt mai rezistente decât acelea din plastic. (Daniela Christian)
Daniela nu se limitează doar la a crea jocuri și jucării. Ea dorește ca acestea să stimuleze imaginația copiilor, și să le dezvolte creativitatea. Frumoase și atractive de la prima vedere, creațiile Danielei pot fi și un cadou de nerefuzat pentru orice copil:
Doresc ca fiecare jucărie reakizată din lemn, să stimuleze creativitatea copiilor! De exemplu, am creat o jucărie logicom pe care am numit-o Atât de multe, cu atât de puțin, alcătuită din nouă piese, din care copiii pot să realizeze alte 21 de jucărioare, în funcție de creativitatea lor. Altă jucărie este Privește și potrivește, care ajută la dezvoltarea motricității copiilor și le stimulează atenția, gândirea și creativitatea. La cerere, toate jucăriile pot fi personalizate și pot fi un cadou de care orice copil s-ar bucura. (Daniela Christian)
Fost cadru didactic, Daniela Christian știe că pentru a îndrăgi un obiect sau o jucărie diferite de cele din magazine, copiii trebuie stimulați să participe la realizarea acestora. Astfel a apărut și inițiativa unui atelier de bricolaj, unde copiii de la școlile și grădinițele din Satu Mare pot să dea frâu liber imaginației și creativității:
Am încercat să vin cu ceva nou în Satu Mare și am înființat atelierul de bricolaj Dăm viață jucăriilor din lemn. Prin activitățile pe care le organizăm în cadrul atelierului, copiii sunt ajutați să se apropie mai mult de jucăriile din lemn. Ei le șlefuiesc, le vopsesc, contribuie la personalizarea acestora, le înfrumusețează cu diferite accesorii. Copiii care au fost deja la atelier au îndrăgit jucăriile pentru că au văzut cum acestea au prins viață sub mânuțele lor. (Daniela Christian)
Nu doar jucăriile și jocurile din lemn prind contur în atelierul Danielei Christian. Tot din lemn, aici sunt realizate ingenios și cu multă imaginație, diferite obiecte decorative pentru cei ce își doresc ceva inedit și spectaculos pentru diverse evenimente. Daniela este bucuroasă și mulțumită de rezultatele muncii ei. Ea spune schimbarea din viața ei i-au întărit convingerea că poți să ai curajul să începi ceva nou și la aproape 50 de ani:
Nu contează vârsta! Prin perseverență și curaj, și dacă îi place ceea ce face, orice femeie poate să facă o schimbare în viața ei! Eu am fost mereu creativă, dar nu am crezut că la aproape 50 de ani voi ajunge să fac jucării din lemn! (Daniela Christian)
Text/foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.