Personalitatea zilei: Marie Curie [AUDIO]
Tatăl ei era profesor de şcoală secundară, fiind cel cu care şi-a început educaţia ştiinţifică. S-a implicat într-o organizaţie revoluţionară a studenţilor şi a părăsit Varşovia, iar în 1891 a plecat să studieze matematică şi fizică la Sorbona. Era atât de concentrată pe învăţătură că adesea uita să mănânce, iar în timpul iernii, din cauza resurselor financiare reduse, purta deodată toate hainele pe care le avea în loc să cheltuie pe încălzire. În 1994 l-a întâlnit pe Pierre Curie, profesor la Şcoala Superioară de Fizică din Paris, iar cei doi s-au căsătorit, pasiunea pentru ştiinţă fiind cea care i-a adus laolaltă. O anecdotă spune că Marie nu a purtat rochie de mireasă, ci o rochie obişnuită, albastru închis, care i-a servit ca uniformă de laborator în următorii ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 7 noiembrie 2019, 7:14
În 1895, Wilhelm Roentgen a descoperit razele X, cu toate că mecanismul din spatele acestora nu era încă descifrat. Radiaţia uraniului a fost studiată la puţin timp după aceasta. Sub influenţa celor două descoperiri, Marie Curie a decis să studieze această radiaţie a unor elemente. A ajuns la concluzia că radiaţia nu este generată în urma vreunei interacţiuni ci vine din însuşi elementul studiat, ipoteză care a sprijinit şi ideea că atomul nu este, spre deosebire de ce se credea anterior, indivizibil.
Soţii Curie nu aveau un laborator propriu-zis, ci doar o dependinţă pe lângă Şcoala Superioară de Fizică unde-şi desfăşurau experimentele. Nu cunoşteau efectele expunerii neprotejate la substanţele radioactive pe care le studiau. În 1898, după căutări ce au implicat filtrarea tone întregi de minereu, cei doi au anunţat că au identificat un nou element radioactiv, pe care l-au numit poloniu. A urmat elementul numit radiu, despre care soţii Curie au constatat că distruge mai repede celulele canceroase decât pe cele sănătoase. Au fost invitaţi la Londra pentru a susţine un discurs, dar pentru că era femeie, Marie Curie a fost împiedicată să vorbească despre munca vieţii ei.
Premiul Nobel a venit în 1903: cei doi au refuzat totuşi să participe la ceremonia de decernare, mai ales că Pierre era din ce în ce mai bolnav. După moartea soţului ei, cauzată de un accident de circulaţie, universitatea din Paris i-a oferit Mariei Curie o catedră de fizică, fiind prima femeie care a ocupat o funcţie la această prestigioasă instituţie. Marie Curie a murit în 1934, de anemie aplastică, cauzată – se crede – de îndelungata expunere la radiaţii. Din cauza contaminării radioactive, manuscrisele ei – dar până şi cartea ei de bucate – se păstrează în lădiţe de plumb chiar şi astăzi.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.