Radio Cluj…la modă: Un accesoriu fermecător – PĂLĂRIA II
Articol editat de cristina.rusu, 7 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 7 noiembrie 2019, 7:14
Articol editat de cristina.rusu, 7 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 7 noiembrie 2019, 7:14
După o pauză scurtă revin la subiectul lăsat în suspans ca un film polițist, cel al pălăriei.
Dacă ar fi să ne scrutăm memoria încercând să ne amintim când anume am fost frapați de o pălărie pe capul cuiva, care să ne facă să exclamăm ca pe vremea apariției jobenului- de necrezut!- la ce v-ați gândi? Care ar fi prima imagine care v-ar traversa prin minte?
În cazul meu este pălăria purtată de Audrey Hepburn în filmul My Fair Lady. O pălărie imensă realizată pe tipicul pălăriei de tip edwardian, adică încărcată și bogat decorată cu funde, tulle, pene și flori, o pălărie supradimensionată ca roata carului, un tip de accesoriu ce se potrivește femeilor gracile și înalte.
Chiar dacă fascinante acest fel de pălării nu se potrivesc persoanelor scunde, la care diametrul pălăriei este direct proporțional cu înălțimea. În vremea de glorie a pălăriei edwardiene, adică perioada Belle Epoque silueta feminină era alungită prin corset și lipsa de volum a rochiilor. Femeia tip corolă era cea care avea câștig de cauză, iar comoditatea sau funcția practică erau lăsate pe un plan secundar.
Nu mai puțin celebră este Elsa Schiaparelli și pălăria sa în formă de pantof. Elsa era o creatoare cu o personalitate aparte iar rivalitatea dintre ea și contemporana sa, Coco Chanel, care s-a lansat ca și creatoare de pălării mai întâi, este binecunoscută. Elsa Schiaparelli și Salvador Dali au avut o îndelungă colaborare pe tărâm artistic, iar pălăria pantof The Shoe Hat, este un produs de concept marca amândurora, reprezentând un pantof cu toc supradimensionat și așezat pe cap cu susul în jos.
Dacă ne gândim că era perioada anilor 30 trebuie să ne dăm seama cam ce apetit pentru originalitate exista la acea vreme și cum lumea era deschisă experimentelor stilistice. Din nefericire a venit războiul iar după această etapă pălăria a început să-și rărească aparițiile în societate.
Mai sunt speciale și de neuitat pălăriile anilor 50 care erau asortate rochiilor New Look împreună cu delicatele pălării de cocteil ce erau purtate seara.
În anii 60 avem pălăriuța purtată de Jackie Kennedy, așa numita pillbox hat, care nu are un termen corespondent exact în limba română dar puteți să vă imaginați o pălărie de dimensiuni mici care stă așezată mai în spate pe vîrful capului lăsând la vedere fizionomia și coafura. Jackie nu era o fană a purtării pălăriilor dar pălăria roz purtată de ea la ceremonia inaugurării prezidențiale a făcut istorie în modă.
Iar, ca să nu se creadă că defavorizez bărbații, o să aduc în discuție unul dintre cele mai populare articole, purtat astăzi, în egală măsură de ambele sexe și de toate vârstele- șapca de baseball. La fel de democratică ca și jeanșii, provenind tot de pe continentul Americii de Nord, șapca de baseball a atins o popularitate incredibilă tocmai caracterului său simplu, practic și ușor de purtat. Cozorocul este ușor curbat pentru a degaja vederea iar spatele este prevăzut cu o bridă ce poate ajusta lărgimea în funcție de circumferința capului.
1954 este anul în care această piesă a fost oficial adoptată de Liga Majoră de baschet. Ușoară, comfortabilă și ieftin de produs reprezenta alegerea ideală devenind un simbol pentru tot ce înseamnă moda urbană.
Ar mai fi multe de spus despre pălării dar deocamdată ne oprim aici.
Chapeau, cum spun francezii până la proxima noastră întâlnire.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.