Alegeri prezidențiale 2019. Reguli pentru exprimarea dreptului la vot
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne în 10 noiembrie pentru a-l desemna pe președintele României din următorii cinci ani.
Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
În cazul în care vă aflați în localitatea de domiciliu puteți vota doar la secția la care sunteți arondați, iar dacă vă aflați în altă localitate decât cea de domiciliu, puteți vota la orice secție, pe lista suplimentară.
Studenții care nu au domiciliul stabil în orașul în care învață, își pot exercita acest drept la orice secție de votare doresc. Această măsură se aplică tuturor persoanelor care se află într-o anumită localitate, dar adresa de domiciliu le este în altă parte.
De asemenea, cetățenii cu domiciliul în România care se află în străinătate pot vota la orice secție din cele anunțate de Ministerul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fără a fi necesar să se înregistreze înainte.
14 candidați s-au înscris la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie. În cazul în care niciunul dintre ei nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 9 noiembrie 2019, 16:13
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.