Personalitatea zilei: Rolling Stone [AUDIO/VIDEO]
Revista a fost fondată în San Francisco de către Jann Wenner şi Ralph Gleason, titlul fiind inspirat de piesa lui Bob Dylan, Like a rolling stone. Primul număr îl avea pe copertă pe John Lennon şi costa 25 de cenţi, cei doi propunându-şi să urmărească schimbările care aveau loc în jurul şi în centrul genului Rock and Roll.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 9 noiembrie 2019, 8:03
Iniţial Rolling Stone a scris despre mişcarea de contracultură din marile oraşe americane, s-a distanţat însă de curentele underground şi a îmbrăţişat standarde jurnalistice ceva mai tradiţionale. Rolling Stone nu era doar despre muzică, ci despre toate atitudinile, ideologiile, comportamentele care generează muzică. În anii ’70 în paginile publicaţiei au apărut şi articolele politice, iar studenţii aflaţi în primul an de facultate au făcut din cumpăratul revistei un act ca un ritual de trecere.
În anii ’80, Rolling Stone şi-a mutat sediul la New York. Încă mai avea muzica în prim plan, dar au început să apară tot mai multe articole tip tabloid despre vedete şi filme. Coperta revistei a început să fie considerată o formă de artă în sine, cu imagini memorabile cu Beatles, Tina Turner ori Janis Joplin, dar publicaţia a avut parte şi de destule critici. Un punct dureros pentru editorii Rolling Stone este de exemplu faptul că în anii ’70 i-au desconsiderat pe cei de la Led Zeppelin, lucru pe care fanii genului rock nu-l iartă nici astăzi.
O recenzie favorabilă în paginile revistei era o piatră preţioasă în coroana oricărui artist, mai ceva ca milioanele de like-uri de pe reţelele de socializare din ziua de astăzi. În 1975, George Harrison a lansat piesa This guitar, cu o mică înţepătură adresată publicaţiei, ca urmare a recenziei negative pe care primul său turneu solo a primit-o din partea acesteia, ceea ce ne arată cât de în serios luau artiştii criticile revistei.
Rolling Stone a avut o perioadă de declin după 2000. În încercarea de a reînvia publicaţia, editorii au anunţat o extindere către muzica locală a diverselor ţări, implicând jurnalişti din Marea Britanie, Australia şi Singapore. În 2012 a apărut primul articol despre muzica latino, o încercare a Rolling Stones de a stabili o conexiune cu preferinţele muzicale ale tinerei generaţii.
Andrea Nagy
Sursă foto: WXYZ (Detroit)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.