Poarta Brandenburg – simbolul capitalei germane
Articol editat de cristina.rusu, 11 noiembrie 2019, 14:09
Articol editat de cristina.rusu, 11 noiembrie 2019, 14:09
30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Poarta Brandenburg aminteşte de evenimentul petrecut cu trei decenii în urmă, când cădea Zidul care scindase Germania şi Europa.
Cu ocazia jubileului din acest an, artistul american Patrick Shearn a creat un fel de nor plutitor multicolor şi uşor ca fulgul. Acesta reuneşte 30.000 de dorinţe, amintiri şi mesaje din întreaga lume, îndemnând la reflecţie asupra semnificaţiei graniţelor.
Până în secolul al XIX-lea, Berlinul era înconjurat de un zid menit a permite controlul vamal. În oraş se putea intra prin una din cele 18 porţi, dărâmate, între timp, cu excepţia uneia singure: Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor). Astăzi poarta reprezintă principala atracţie turistică a capitalei germane, fotografiată de turiştii de pretutindeni.
Pe 9 noiembrie 1989, mii de oameni petreceau euforici în faţa Porţii Brandenburg. Simbolul divizării de odinioară a devenit simbolul reunificării. La cumpăna anilor 1989/1990, Cvadriga a suferit deteriorări, unele părţi fiind chiar furate. Cu ocazia reparaţiilor ulterioare au revenit la locul lor şi simbolurile prusace: Vulturul şi Crucea de Fier.
În fiecare toamnă, în timpul Festivalului Luminilor (Festival of Lights), Poarta Brandenburg este iluminată feeric. În iunie 2016, poarta a fost îmbrăcată în culorile curcubeului, în semn de solidaritate cu victimele atacului homofob dintr-un club de noapte din Orlando, SUA.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.