Incluziv: Când 2+3 fac 6?
V-aţi gândit vreodată cum puteţi construi 8 triunghiuri din 6 beţe de chibrit? Sau când 2+3 fac 6? Chiar dacă nu v-aţi gândit, puteţi afla răspunsul din cărţile matematicienei nevăzătoare Cristina Vuşcan, care ne pune mintea la încercare prin probleme jucăuşe de gândire.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 noiembrie 2019, 16:00
V-aţi gândit vreodată cum puteţi construi 8 triunghiuri din 6 beţe de chibrit? Sau când 2+3 fac 6? Chiar dacă nu v-aţi gândit, puteţi afla răspunsul din cărţile matematicienei nevăzătoare Cristina Vuşcan, care ne pune mintea la încercare prin probleme jucăuşe de gândire.
Vă provoc să ne amintim împreună acea oră de matematică în care ni se spunea să tăiem în două o piramidă, să calculăm volumul ambelor părţi, apoi să reprezentăm totul printr-un desen complicat.
Această imagine ne arată de ce, pentru un nevăzător, domeniul matematicii este mai dificil.
Singura matematiciană nevăzătoare din Cluj este Cristina Vuşcan, cu care am stat de vorbă despre provocările cu care se confruntă o persoană cu deficienţe de vedere când doreşte să-şi aprofundeze cunoştinţele în acest domeniu.
- Cristina Vuşcan: Trebuie să aibă un suport practic, deci machete pe care să le poată pipăi, astfel încât să-şi poată imagina. Sunt acum tot felul de materiale, precum acele folii de desen tactil care se aplică pe o bază de cauciuc: profesorul care vede poate să-i traseze copilului desenul şi să-i explice plimbându-i degetul pe linii. Aşa poate învăţa, pentru că logica este aceeaşi, indiferent de dizabilitate. Eu cred totuşi că lucrurile acestea, mai ales la geometrie, pot merge doar până în punctul în care ei pot să reprezinte acele figuri.
Logică în fel şi chip este a patra carte a Cristinei Vuşcan. Aceasta a adunat probleme amuzante spre folosul celor cu şi fără deficienţe de vedere, doritori să-şi dezvolte gândirea. Una dintre probleme ne propune să ne închipuim cum am construi 8 triunghiuri din 6 beţe de chibrit:
- Cristina Vuşcan: Sunt probleme clasice, dar am şi compoziţii proprii. Nu ai cum să formezi 4 triunghiuri echilaterale decât dacă vezi problema în spaţiu; şi atunci îţi imaginezi o piramidă. O piramidă are 4 feţe, deci vor fi 4 triunghiuri echilaterale, construite cu 6 beţe. Iar dacă adaptăm problema şi vrem să o facem mai haioasă, ne gândim cum putem construi 8 triunghiuri: aşezăm piramida deasupra unei oglinzi!
Andrea Nagy: Dar e trişat!
- Cristina Vuşcan: Nu, e gândire laterală, trebuie să ieşi puţin din cadru.
Andrea Nagy: Ai în minte un viitor proiect? Vei continua pe aceeaşi linie, cu logica şi gândirea laterală?
- Cristina Vuşcan: Mai am două cărţi pe care le-am scris în ultimele câteva luni: prima este o colecţie de legende, iar cealaltă continuă seria, cu 60 de mistere cu indicii şi răspunsuri.
Andrea Nagy: Când 2+3 fac 6?
- Cristina Vuşcan: Când stai prost cu aritmetica!
Andrea Nagy
Imagine de Milesl de la Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.