Felia De Cluj: Ce este hrana sănătoasă? [AUDIO]
Ce este producția etică? Pentru a înțelege acest proces trebuie să pornim chiar de la semințe. Ele nu trebuie să fie modificate genetic, iar ideal ar fi ca acestea să fie soiuri locale. Apoi este pământul, unul bun este unul hodinit, un pământ pe care cresc culturi alternative. Dar poate cel mai important lucru este să nu crească culturi intensive, culturi care au nevoie de pesticide sau de substanțe ce fac ca ritmul creșterii plantelor să nu fie unul firesc.
Încă nu știm cui i-a venit ideea genială și cine a crezut că mâncarea poate fi crescută cu pesticide, insecticide și diverse alte tipuri de otrăvuri. Dar sperăm să aflăm, să-i mulțumim frumos și să-l ștergem din istorie definitiv.
Până atunci, trebuie să fim atenți la proveniența produselor, la sezonalitate și, nu în ultimul rând, trebuie să verificăm eticheta pentru informații suplimentare .
- Proveniența produsului este un indicator foarte stabil când vine vorba despre calitatea lui.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 27 noiembrie 2019, 9:56
- Proveniența produsului este un indicator foarte stabil când vine vorba despre calitatea lui.
Alimentele provenite din țări cu o lungă istorie în agricultură intensivă, precum Turcia, sunt de ocolit. Apoi, dacă ne ducem spre grupa de produse de carmangerie, alimentele provenite din țări cunoscute ca fiind mari producători, nu ar trebui să ne inspire în mod automat încredere și cu atât mai puțin producătorii/procesatorii din România care importă astfel de materii prime, fără a specifica întotdeauna proveniența. Ce vreau să spun este că, cu cât știm mai multe despre modul în care a fost obținut un aliment și despre originea lui, cu atât mai bune vor fi alegerile pe care le vom face.
- Sezonalitatea este, poate, cel mai bun barometru al calității și provenienței alimentelor.
Chiar dacă putem cădea în păcat dorindu-ne musai să mâncăm niște roșii zemoase în pragul Crăciunului, nu trebuie să avem prea mari remușcări, atâta vreme cât acestea provin dintr-o zonă unde este sezonul lor. Niciodată nu m-am ferit, de exemplu, în decembrie, de tomatele din sudul Spaniei sau din Sicilia. Dar, totuși, ar fi extraordinar pentru sănătatea noastră și pentru agricultura minunatei noastre țări, care dispune de o biodiversitate extraordinară, să mâncăm alimentele pe care ni le dă anotimpul, fiecare la vremea lui: spanacul în vremea spanacului, varza, la vremea ei, pătlăgelele roșii și vinete cand le vine rândul și așa mai departe.
Cu toate acestea, ritmul vieții poate nu ne permite de fiecare dată să stăpânim toate informațiile necesare în astfel de situații, așa că cel mai simplu este să te îndrepți spre raftul cu produse ecologice. Cu siguranță acestea sunt puțin mai scumpe, dar nu atât de mult încât să dezechilibreze un buget de familie, iar în economia mare a vieții, hrana sănătoasă (și mai scumpă în cazul acesta) o să ne împuțineze vizitele la doctori sau farmacii. Dacă, totuși, bugetul nu ne permite, slavă domnului mai avem cateva piețe în care, chiar dacă din ce în ce mai rar, (încă!) mai găsim produse agro-alimentare curate.
Poate cel mai important aspect al acestei discuții este, însă, nu cel referitor la mâncare, ci acela referitor la modul de viață, pentru că oricât de bine și sănătos ai mânca, organismul nu are cum să reziste dacă este supus permanent stărilor de stres și nervozitate și dacă este dus la limită mai tot timpul.
Mai mult, obiceiurile nocive, precum fumatul excesiv și consumul necontrolat de alcool afectează pe termen lung atât fizicul, cât și bugetul. Un simplu exercițiu matematic ne poate convinge că renunțarea la un pachet de țigări pe zi poate echilibra balanța bugetară în favoarea coșului de alimente ecologice, de exemplu, astfel încât aprovizionarea cu astfel de alimente să nu fie o presiune financiară pe bugetul familiei. În cazul alcoolului, din punctul meu de vedere, lucrurile stau mult mai simplu: trebuie prefeartă calitatea înaintea cantității, iar o sticlă de vin bun câteodată e ceva imperativ la o masă în familie. După cum frumos spunea Păstorel Teodoreanu: ”e musai să bei un pahar de vin la friptură, să nu creadă bietul porc că a fost mâncat de un animal”.
Sigur că toate aceste exemple vin împreună cu excepțiile lor, nu tot ce vine dintr-o zonă este în mod absolut greșit sau nociv, dar aș mai vrea să vă atrag atenția asupra scandalului ce a privit dublul standard impus de unii mari producători din vest, situație care la momentul ei a fost catalogată de primul ministru al Bulgariei ca fiind genocid alimentar!!! Pe scurt, în urma testării unor produse alimentare ale unor branduri prezente atât în supermarketurile din vestul Europei, cât și în cele din estul Europei, câteva țări est-europene au sesizat Comisia Europeană cu privire la faptul că același produs are proprietăți net inferioare (calitativ) în varianta prezentă pe piețele țărilor din est, inclusiv în România. Cu alte cuvinte, pe ici, pe colo, dacă nu suntem atenți, putem cumpăra marfă de proastă calitate la prețuri similare. Dar despre speța aceasta o să discutăm cu altă ocazie, poate chiar o să-i dedicăm o emisiune întreagă.
Până atunci, să fim cu ochii pe etichetele produselor pe care le consumăm!
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire miercurea viitoare la Felia de Cluj.
Text: Chef Horia Șimon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.