Personalitatea zilei: Valentin Haüy [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 13 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 13 noiembrie 2019, 8:34
Articol editat de cristina.rusu, 13 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 13 noiembrie 2019, 8:34
S-a născut în 1745, în regiunea Oise din Franţa. Tatăl său era dulgher, dar avea şi atribuţia de a suna Angelusul din clopotele unei abaţii locale. De fapt, călugării din această abaţie l-au educat pe Valentin Haüy, care a devenit un poliglot, vorbind nu mai puţin de 10 limbi străine, printre care ebraica şi greaca veche, cunoştinţe ce l-au ajutat să devină interpretul lui Ludovic al XVI-lea.
În 1771, în timpul unei sărbători religioase, Haüy lua masa în Place de la Concorde, când a văzut că mulţimea îşi bătea joc de un grup de interni ai ospiciului pentru nevăzători Quinze-Vingts. Aceştia erau puşi să poarte tichii de nebuni şi ochelari uriaşi din carton, în timp ce zdrăngăneau la instrumente în huiduielile celor prezenţi. Atunci s-a născut ideea de a fonda o şcoală pentru nevăzători.
În mai 1784, a întâlnit un tânăr cerşetor, care i-a devenit primul student. A elaborat o metodă ce implica litere în relief pentru a-l învăţa să citească. Progresul a fost rapid, iar Haüy şi-a anunţat rezultatele în Journal de Paris, primind apreciere chiar şi din partea Academiei Franceze de Ştiinţă. A fondat Institutul pentru Tinerii Nevăzători în 1785. Noua şcoală avea scopul de a-i învăţa pe aceşti tineri o meserie, cum ar fi torsul ori mânuirea presei de tipar şi se bucura de sprijinul lui Ludovic al XVI-lea. Şcoala nu a fost închisă nici în timpul tulburărilor cauzate de Revoluţia Franceză, deşi Haüy a fost arestat în repetate rânduri de către reprezentanţii autorităţii politice fluctuante.
A părăsit Franţa în 1806 şi a fondat o şcoală cu profil asemănător, de această dată la Sankt Petersburg. După revenirea sa în ţara natală, şi-a trăit ultimii ani de viaţă alături de fratele său, René Just Haüy, care este considerat părintele mineralogiei moderne.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.