„Spălarea pe creier” există şi are loc în fiecare noapte
Articol editat de cristina.rusu, 13 noiembrie 2019, 12:00
„Spălarea pe creier” există și se întâmplă în fiecare noapte, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Boston, care au observat cum, în timp ce dormim, sângele prezent în creier lasă spațiu lichidului cefalorahidian, o substanță incoloră care înconjoară creierul și măduva spinării și care reglează prezența sângelui în creier.
Cercetarea, publicată în revista „Science”, este prima care a subliniat modul în care acest lichid cerebral ajunge să pulseze în timpul somnului. Aceste mișcări, potrivit cercetătorilor americani, sunt strâns legate de activitatea undelor cerebrale și de fluxul sanguin.
Știm de ceva vreme că există aceste unde electrice de activitate în neuroni. Dar până acum nu ne dădeam seama că există, de fapt, valuri electrice şi în lichidul cefalorahidian, spune coautorul studiului, Laura Lewis.
Potrivit savanților, această descoperire ar putea duce la o serie întreagă de perspective noi asupra unei varietăți de tulburări neurologice și psihologice care sunt adesea asociate cu tulburări ale somnului, inclusiv autismul și boala Alzheimer.
RADOR
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.