Sesam deschide cartea: 90 de ani de la nașterea lui Michael Ende
Michael Ende
În 12 noiembrie s-au împlinit 90 de ani de la nașterea scriitorului german Michael Ende. A devenit cunoscut pentru romanele sale pentru copii, însă marele talent al lui Ende este să-i pună pe gânduri și pe adulți.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
15 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 15 noiembrie 2019, 13:48
În 12 noiembrie s-au împlinit 90 de ani de la nașterea scriitorului german Michael Ende. A devenit cunoscut pentru romanele sale pentru copii, însă marele talent al lui Ende este să-i pună pe gânduri și pe adulți.
Și-a dorit să devină actor, însă cariera literară l-a impus și i-a adus numeroase premii, în Germania dar și în alte țări europene.
A publicat primul roman în 1960, când avea 31 de ani. Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă apare la editura Thienemann din Stuttgart, urmat, în 1962, de cea de-a doua parte a cărţii, Jim Năsturel şi cei 13 sălbatici.
Cartea care i-a adus celebritatea mondială este însă Momo, un roman la care a lucrat vreme de șase ani. Romanul are un succes imens imediat după publicare și este tradus în 30 de limbi.
În 1979 apare romanul Povestea fără sfârşit, „o carte pentru copii, potrivită şi pentru adulţi” şi „o carte pentru adulţi, potrivită şi pentru copii”, după cum a numit-o critica. Povestea fără sfârşit a fost ecranizată în 1983, dar Ende considera filmul un produs prea comercial, care s-a îndepărtat mult de romanul său. În 1986, romanul Momo a fost, la rândul său, ecranizat; de această dată, autorul s-a arătat destul de mulţumit de film.
Despre Momo am mai vorbit noi la Sesam deschide-te. Pe scurt, la marginea unui oraș, printre ruinele unui vechi amfiteatru, își găsește adăpost Momo, o fetiță cu un talent neobișnuit: când copiii și oamenii mari vorbesc cu ea, necazurile fug, certurile se topesc, iar imaginația prinde aripi.
Într-o zi însă, o organizatie misterioasă a unor „domni cenușii” preia controlul asupra orașului, furându-le oamenilor timpul. Momo știe însă să lupte cu misterioasele siluete cenușii și reușește să aducă timpul înapoi pentru oameni.
De altfel, problema asta a timpului l-a preocupat toată viața pe Michael Ende. În Momo el spune așa:
”Întregul timp care nu e simţit cu inima e la fel de pierdut ca şi culorile curcubeului pentru un orb sau cântecul unei păsărele pentru un surd. Din păcate, există inimi oarbe şi surde care nu simt nimic deşi bat”.
Găsiți în limba română traduse aproape toate cărțile lui Michael Ende, de la ”Momo” și ”Povestea fără sfârșit”, până la Jim Năsturel sau proaspăt lansatul volum de povestiri despre ”Școala de magie”.
Cui i se adresează cărțile lui Michael Ende?
”Pentru copilul din mine şi pentru copilul din fiecare dintre noi spun poveştile. Şi pentru asta sunt cărţile mele, pentru fiecare copil între 8 şi 80 de ani.”
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.