Aer curat pentru Cluj
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 noiembrie 2019, 14:33 / actualizat: 22 noiembrie 2019, 18:07
La ediția din acest an a procesului de bugetare participativă au fost depuse 199 de proiecte, iar în cele două faze de vot au fost exprimate aproximativ 20.000 de voturi. (șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean)
Cel mai votat proiect în cadrul procesului de bugetare participativă derulat în 2019 de Primăria Cluj-Napoca prevede extinderea spațiilor verzi din oraș. Sub titlul Aer curat la Cluj, municipalității i se solicită să planteze cât mai mulți arbori de mari dimensiuni, care să elimine poluanții existenți în aer, amenajarea de fațade și pereți verticali verzi pentru clădiri și existența a cât mai multor garduri vii între străzi și trotuare.
Reamenajarea Canalului Morii și transformarea acestuia într-o zonă cu alei și terase este proiectul care s-a clasat pe locul al doilea în preferințele clujenilor care au votat.
Podiumul este completat de un proiect care propune organizarea unui concurs de soluții pentru zona Clinicilor – Hașdeu – Piezișă, în urma căruia aspectul acestei părți a Clujului să fie îmbunătățit.
Procesul de bugetare participativă a cuprins proiecte împărțite pe șase domenii, de la mobilitate urbană la spații verzi și oraș digital. Propunerile care adună cele mai multe voturi din fiecare domeniu vor fi declarate câștigătoare și vor fi puse în practică începând cu anul 2020.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean, arată că în total vor fi finanțate 15 proiecte și explică cum vor fi selectate încă alte nouă:
Dintre cele 199 de proiecte, 40 au intrat în etapa finală de vot, urmând ca proiectul câștigător din fiecare domeniu să fie implementat. Până la numărul de 15 proiecte care vor fi declarate câștigătoare, se va lua în ordinea voturilor exprimate în faza finală.
Până la începutul săptămânii viitoare o comisie din cadrul Primăriei urmează să facă validarea tuturor voturilor acordate în a doua etapă de selectare a proiectelor, după care va fi publicată și lista finală a obiectivelor care vor primi bani.
Ovidiu Cîmpean a precizat că toate cele 15 proiecte câștigătoare se vor regăsi în bugetul pe 2020, dar, în funcție de complexitate, realizarea unora dintre ele se poate întinde pe parcursul mai multor ani.
În acest moment, comisia tehnică validează ultima etapă, aceea a votului final, urmând ca proiectele câștigătoare să fie prevăzute în bugetul pe anul 2020. În funcție de complexitatea acestor proiecte, va începe și implementarea. Unele pot fi terminate, dar pentru altele anul viitor va începe doar faza de realizare a studiilor de fezabilitate, de proiectare, de obținere a avizelor, iar ulterior execuția și implementarea proiectelor.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.