Cum a ajutat un cofetar armata?
Metoda se putea aplica însă mai mult vara şi toamna, limitând astfel durata campaniilor militare. Armatele erau însoţite, bineînţeles, de căruţe cu provizii, dar lipsa alimentelor proaspete îi afecta fizic şi psihic pe soldaţi. În secolul al XVIII-lea, guvernul francez a oferit un premiu de 12000 de franci celui care va veni cu o soluţie care să ajute problema alimentaţiei armatei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 noiembrie 2019, 12:00 / actualizat: 22 noiembrie 2019, 18:08
Iniţial guvernul s-a căit de propunere, mai ales că a fost inundat de idei şi figuri care mai de care mai dubioase, de exemplu un individ care pretindea că poate să-i înveţe pe soldaţi să zboare. A fost însă momentul potrivit pentru Nicholas Appert, un cofetar care experimenta de ceva vreme cu conservarea hranei. Metoda sa presupunea ca produsele proaspete să fie plasate în vase din sticlă, sigilate cu ceară şi lemn de plută, care să fie ulterior puse să fiarbă. A reuşit astfel să conserve fructe, legume, dulceţuri, supe, chiar şi preparate din carne. Comitetul nu a primit ideea cu entuziasm. Despre metodă a aflat însă Napoleon, care i-a întrezărit potenţialul.
Appert şi-a primit premiul oferit de guvernul francez. Şi-a înfiinţat o fabrică în Massy, unde a pus la păstrare cantităţi mari de alimente pentru folosul marinei şi al armatei.
Sursă: 24.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI21 sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.