Ascultă Radio România Cluj Live

Micul clătitar. Are doar 11 ani și vrea să prepare clătite într-o rulotă stradală [AUDIO]

Micul clătitar. Are doar 11 ani și vrea să prepare clătite într-o rulotă stradală [AUDIO]

Articol editat de , 21 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 21 noiembrie 2019, 8:07

Are doar 11 ani și nu ratează niciuna dintre emisiunile culinare difuzate de posturilor de televiziune. Experimentează cu interes rețetele care îi atrag atenția pe youtube, lasă bucătăria vraiște în urma lui, dar nu renunță chiar dacă unele dintre preparate nu sunt comestibile.

Însă, cea mai mare pasiune a băiatului de 11 ani, din Satu Mare, sunt clătitele, și își dorește să le prepare și să le vândă într-o rulotă stradală.

Pe Darius l-am cunoscut întâmplător, în centrul nou, lângă toneta stradală în care sunt preparate clătite. Mi-au atras atenția întrebările foarte serioase pe care i le adresa proprietarului tonetei și am înțeles din prima că este un copil isteț, și că are o mare pasiune pentru prepararea clătitelor. Am vrut să știu mai multe despre el, iar astfel am aflat povestea unui copil de 11 ani pentru care bucătăria și în special prepararea clătitelor reprezintă o țintă în viață:

Este pasiunea mea încă de când eram foarte mic, și asta îmi doresc să fac în continuare. Vreau să devin bucătar șef la un restaurant de patru stele, ori să am rulota mea în care să prepar clătite. Vreau să mă apuc cât mai repede de gătit pentru că aș putea câștiga bani. Mai întâi aș vrea să câștig bani și apoi să îmi continui școala. Dar nu despre bani este vorba, ci despre pasiunea mea pentru bucătărie și clătite! ( Darius Lazăr)

Dorela Lazăr, mama lui Darius, confirmă pasiunea copilului pentru clătite și spune că încă de mic și-ar fi dorit să le vândă în fața casei. Ea este bucuroasă că Darius o ajută în bucătărie și spune că îl va susține să-și vadă visul împlinit:

Încă de pe la 5-6 ani, când a făcut primele clătite, el și-a dorit să le vândă. Noi locuim la casă și mi-a cerut să îl las să vândă clătitele în fața casei 🙂 I-am explicat că așa ceva nu e posibil, că trebuie să crească, să facă școală, să obțină autorizații. Dar da, gătitul și în special clătitele sunt pasiunea lui! Se documentează mereu, urmărește emisiunile culinare, mereu gătește câte ceva, experimentează și mă îndeamnă și pe mine să încerc rețete noi! Îmi este de mare ajutor în bucătărie! ( Dorela Lazăr)

Această prezentare necesită JavaScript.

Darius este elev la Colegiul Național Doamna Stanca. Îi place școala, dar spune că bucătăria și prepararea clătitelor îi plac mai mult. Pentru că își dorește să învețe cât mai multe despre clătire, a încercat chiar să se angajeze, dar a aflat cu necaz că mai trebuie să aștepte:

Aș vrea ca anul viitor, când împlinesc 12 ani, să mă apuc de gătit! Într-o bucătărie profesionistă, într-un restaurant, nu acasă! Am încercat să mă angajez la cele două clătitării din oraș, dar mi s-a spus că sunt prea mic și că trebuie să aștept până împlinesc 16 ani! Asta e legea, știu, dar eu vreau să mă apuc de gătit sau să am propria rulotă cu clătite acum, nu peste patru ani! ( Darius Lazăr)

Până să ajungă să prepare clătite într-o rulotă stradală, Darius exersează în bucătăria de acasă. Care, după ce mama lui spală vasele și face curățenie, arată impecabil:

– Cum arată bucătăria după ce gătește Darius?
– Ordine și curățenie perfecte, după ce curăță mama! 🙂 (Dorela Lazăr).

 

Text/Foto: Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA