Radio Cluj…la modă: Nimicuri femeiești: Umbrela
Articol editat de cristina.rusu, 21 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 22 noiembrie 2019, 16:52
Pentru că toamna se află în deplinătatea manifestării sale, deși fără ploi semnificative subiectul zilei noastre de azi nu este altul decât UMBRELA, un accesoriu necesar, util și în ultimă instanță cochet.
Astăzi acest articol banal și foarte folosit nu mai ține de o zonă foarte spectaculoasă, deși există cu certitudine ca în orice alt domeniu de creație, modele speciale create de designeri. Aspectul utilitar al umbrelei, este de cele mai multe ori prioritar, iar multitudinea de umbrele întunecate pe care le zărim pe stradă ne-o demonstrează cu prisosință.
Umbrela și-a făcut destul de târziu debutul în Europa. A ajuns abia mai târziu datorită drumului binecunoscut al mătăsii tocmai din îndepărtata China. În Evul Mediu articolul ce proteja de ploaie era mantia cu glugă.
Primele umbrele erau foarte mari și grele cu diametrul cam de un metru și douăzeci de centimetri, iar de cântărit cântăreau cam 2 kg. Partea impermeabilă nu era nici ea mai bine rezolvată. Inițial erau confecționate din piele asemănătoare cu umbrela lui Robinson din romanul lui Defoe, fapt care a și contribuit la adoptarea acestui nume.
Au apărut mai apoi umbrelele confecționate din pânză cerată iar modalitățile ingenioase de pliere în scopul unui transport optim au apărut abia la începutul secolului XVI, când un oarecare domn Marius a inventat în Franța un băț telescopic, iar părțile se pliau spre interior datorită unei balamale.
Ca în toate epocile în care fița este responsabilă pentru promovarea sau decăderea unui articol de modă, umbrela nu s-a bucurat de prea mare popularitate atunci datorită prejudecății snoabe că cei care au avere și statut nu au nevoie de umbrelă ca oamenii de rând, pentru că dețin trăsură sau mijloace de locomoție mai savante.
Soluția, oarecum de compromis a fost cea a adoptării umbrelelor de soare de către doamnele care doreau să-și păstreze tenul alb și neîntinat.
Înainte de umbrela de ploaie, de mult mai mare succes s-au bucurat umbrelele de soare, ce puteau servi deopotrivă și ca sprijin pentru simandicoasele ce purtau tocuri înalte.
Francezii aveau chiar o expresie pentru a desemna umbrela bună în mai multe situații ce se chema en tout cas. Multe dintre aceste umbrele erau confecționate din pânză verde pentru a atenua prin transparență eventuala culoarea roșietică a tenului expus la soare.
Adepții lui Jean Jacques Rousseau din perioada Revoluției franceze au descoperit că pot fi, lesne pietoni, în dorința lor de apropiere de natură iar umbrela a început să crească în popularitate în acele vremuri.
Din păcate, astăzi umbrelele delicate și frumoase de soare sunt foarte rar întâlnite și cu atât mai rar folosite. Le putem vedea ca exponate rare în care bogăția detaliilor, ca orice alt articol de modă din vremuri apuse- dă seama despre dragostea pentru frumos.
Am rămas cu umbrele de ploaie ca un accesoriu universal pentru vremea rea, iar în peisajul verii toride în care umbreluța de soare a fost înlocuită brutal de suratele confecționate din acetat și printate în serie mare, umbrelele nu mai reprezintă deloc un epitom al eleganței.
Călina Langa, fashion designer
Fotocopii din: Modes et Costumes nr.5/2019, 400 Years of Fashion at V&A/ Imagini din expoziția ”Un veac de feminitate” de La Muzeul Orașului Oradea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.