Teatrele din Europa se întâlnesc la Cluj – ce spectacole vedem în weekend
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 noiembrie 2019, 13:18
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 noiembrie 2019, 13:18
După o absență de 11 ani, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa le dă din nou întîlnire clujenilor cu spectacole pe care altfel nu au ocazia să le vadă. Textele clasice predomină în programul acestui weekend.
Vineri seara, 22 noiembrie 2019, de la ora 19:00, vedem Lorenzaccio de Alfred de Musset, montat în Serbia. Este una dintre cele mai cunoscute scrieri dramatice ale romantismului francez și puternic influențată de lucrările lui Victor Hugo și William Shakespeare. Povestea se desfășoară în Florența secolului al XVI-lea, în vremea familiei Medici, și este scrisă într-o perioadă foarte interesantă din istoria Franței, după Revoluția Franceză. Alfred de Musset scrie despre subiectele cheie ale epocii sale, și anume rostul rebeliunii sau revoluției; relația dintre individ și societate, și dispariția omeniei din rândul semenilor.
Tot Revoluția Franceză este în prim planul scenei mari a teatrului sâmbătă seara, cînd regizorul Nuno Cardoso împreună cu trupa Teatrului Național São João din Porto ne invită la spectacolul Moartea lui Danton, pe un text scris în 1835 de Georg Buchner. Străzile Parisului din anul 1789 sunt aceleași cu cele pe care se desfășoară astăzi rebeliunea vestelor galbene. Erau și atunci, sunt și acum, vremuri care determină ridicarea zidurilor, intensitatea urii, ascensiunea populismului. „Acestea sunt timpuri nefaste. Cine poate scăpa din calea lor?” Moartea lui Danton ne confruntă întotdeauna cu întrebări dificile și înspăimântătoare. „Cât timp va continua omenirea să-și devoreze propriul corp?” „Oare ceasul acesta nu se va opri niciodată?” La final, regizorul spectactacolului ne propune o posibilă constatare: o Revoluție nu eșuează și nici nu reușește. Ea creează schimbare.
Actorul care îl interpretează pe Danton este Albano Jeronimo. El spune că este un text delicat și dificil care a necesitat multă muncă, un rol complex și dens pe care a încercat să îl abordeze dincolo de suprafață.
Duminică, 24 noiembrie 2019, va fi rândul Teatrului Național din Luxemburg care vine la Cluj cu spectacolul Intoxicație, de August Strindberg în regia lui Frank Hoffmann. Toate aceste trei spectacole se joacă în Sala Mare a teatrului maghiar cu începere de la ora 19, urmînd ca în sala studio să fie programate vineri Elefantul, un spectacol din Grecia, cu două reprezentații, și duminică Nora de Henrik Ibsen, o producție a teatrului gazdă regizată de Botond Nagy, cu efecte sonore și vizuale foarte puternice care nu este recomandat celor cu eventuale probleme cardiace.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj promite trei zile intense de teatru, în care calitatea și performanța sunt pe primul plan.
Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa continuă la Cluj până în 30 noiembrie și ne mai propune spectacole din România, Bulgaria, Rusia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Germania.
Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului sau online. De reținut că pe durata festivalului, Casa de bilete a teatrului este deschisă zilnic începând cu ora 10 și până la începerea ultimului spectacol.
Anca Mureșan Bota
Foto: Dan Izvoreanu/TVR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.