Lipsă acută de medici hematologi, în România
Articol editat de Camelia Velțan, 23 noiembrie 2019, 14:31 / actualizat: 23 noiembrie 2019, 16:34
România se confruntă cu o lipsă acută de medici hematologi. În toată ţara sunt doar 260 de astfel de medici, iar în unele judeţe lipsesc cu desăvârşire.
Aceasta în condițiile în care peste trei mii de români suferă din cauza leucemiei limfocitare cronice, nouă sute de persoane fiind diagnosticate în fiecare an.
Vicepreședintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății, conferențiar doctor Horia Bumbea a explicat că lipsa specialiștilor hematologi poate atrage după sine, printre altele, subdiagnosticarea bolilor de sânge în zonele în care nu există hematologi, iar în cazul pacienților diagnosticați există riscul nerespectării indicațiilor medicale.
Diagnosticul în prezent în hematologie este mult mai complex, necesită teste de înaltă performanță și acest lucru este dificil în practica din România. Asta înseamnă că foarte mulţi pacienţi nu pot să fie corect evaluați /…/ și în vederea alegerii terapiei.
Medicul a mai precizar că pentru leucemia limfocitară cronică este nevoie de un registru național. Există un prim proiect derulat de către specialiștii Spitalului Universitar de Urgență București, prin intermediul Societății Române de Transplant Medular, însă pentru introducerea datelor este nevoie de personal care să se ocupe exclusiv de administrarea acestui registru.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.