Cei mai ciudaţi zei din istoria omenirii [AUDIO]
1. Loki
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 28 noiembrie 2019, 9:49
În mitologia scandinavă, unul dintre zeii enigmatici este Loki. Uneori încearcă să-i ajute pe ceilalţi zei, de cele mai multe ori însă se străduieşte să cauzeze cât mai multe probleme. Loki este un farseur cu umor negru, cu o fire înşelătoare şi o înfăţişare schimbătoare. Când a fost construit Asgardul, tărâmul în care locuiesc divinităţile nordului, şi-a oferit serviciile lui Odin, regele zeilor, şi lui Thor, zeul tunetului. Un tărâm întreg nu se construieşte însă fără bani: când zeii şi-au dat seama că nu mai au resurse pentru a termina Asgardul, Loki le-a sugerat să angajeze un uriaş pentru a finaliza construcţia, care a cerut ca recompensă soarele, luna şi pe zeiţa Freya. Zeilor preţul li s-a părut cam ridicat, dar Loki i-a asigurat că uriaşul nu va termina la timp oraşul celest. Uriaşul avea însă un armăsar, care putea să care cărămizile mai repede decât se aşteptau zeii. Loki s-a transformat aşadar într-o iapă şi a distras atenţia animalului, dăruind apoi lui Odin mânzul rezultat din această unire.
2. Inana
O zeitate sumeriană a războiului şi, paradoxal, a fertilităţii este Inana, cunoscută mai târziu cu numele de Ishtar. Este asociată cu leii şi cu planeta Venus, având o natură capricioasă şi o tendinţă de a-şi sacrifica iubiţii. Când a fost atacată de un grădinar în timp ce dormea sub un plop, Inana a transformat apa râurilor în sânge, a năpăstuit ogoarele cu furtuni şi pe oameni cu boli, înainte de a-şi pedepsi direct atacatorul.
3. Cronos
În Grecia antică, liderul titanilor era Cronos. Printre momentele sale teribile se numără cel în care şi-a castrat tatăl, ori când şi-a întemniţat fraţii şi a urcat pe tron, căsătorindu-se cu propria lui soră. După ce i s-a prezis că va fi detronat de unul dintre copiii săi, a decis să-şi mănânce urmaşii pentru a preîntâmpina împlinirea profeţiei.
4. Isis
Isis este o zeiţă egipteană a a naturii, a magiei şi a maternităţii. Numele ei înseamnă tron, fiind un simbol al puterii faraonilor. S-a căsătorit cu fratele ei, Osiris, zeul nopţii şi al lumii de dincolo. Când acesta a fost ucis, iar trupul i-a fost împrăştiat în întregul Egipt, a fost reconstituit şi reînviat de Isis.
5. Baronul Samedi
Baronul Samedi este un zeu woodoo al morţii, fiind însă asociat cu haosul şi intoxicarea cu alcool. Aspectul cel mai ciudat al acestei divinităţi este înfăţişarea: el este un schelet care poartă ochelari şi pălărie. Sarcina lui este să-i întâmpine pe răposaţi înainte ca aceştia să-şi înceapă călătoria spre lumea de dincolo, dar tot el are grijă ca cei decedaţi să se odihnească în pace şi să nu-i tulbure pe cei vii. Pentru că el este cel care decide cine rămâne şi cine merge mai departe, practicanţii Woodoo se roagă baronului Samedi pentru a fi protejaţi de boli.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.