Guma de mestecat previne apariţia cariilor
Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2019, 12:00
Pe baza studiilor efectuate în ultimii 50 de ani, oamenii de ştiinţă de la King’s College London au concluzionat că guma de mestecat ne protejează cu adevărat de carii. Guma de mestecat produce mai multă salivă, deoarece induce în eroare creierul că se consumă alimente care trebuie descompuse.
Saliva ajută la curăţarea rămăşiţelor de alimente şi neutralizează acizii din cavitatea bucală, reducând astfel riscul de carii cu aproximativ 28%. O condiţie importantă pentru acest efect este ca guma de mestecat să fie fără zahăr. Zahărul se transformă în placă atunci când este în contact cu acizii din cavitatea bucală, se depune pe dinţi şi creează o serie de probleme.
Spre deosebire de guma de mestecat cu zahăr, cea cu îndulcitori naturali, cum ar fi xilitolul, menţine o igienă orală bună, crescând producţia de proteine de către sistemul imunitar care combate bacteriile dăunătoare.
Acest efect al gumelor de mestecat cu îndulcitori a fost pus în discuţie de nenumărate ori, însă acum, încă o dată se dovedeşte că ele scad cu aproximativ o treime riscul de carii dentare.
RADOR
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.