Incendii provocate de coșurile de fum necurățate
Mai multe echipaje de pompieri militari de la Detașamentul Marghita au fost mobilizate să stingă flăcările. Pompierii au reușit să împiedice producerea de pagube materiale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 noiembrie 2019, 16:23
Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine, a arătat maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Pompierilor bihoreni.
Un al doilea incendiu a izbucnit duminică, 24 noiembrie 2019, la o locuință din Săcuieni.
La sosirea forţelor de intervenţie, flăcările se manifestau la camera de zi, existând pericolul extinderii acestora la întreaga casă. Echipajele de pompieri militari au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite, reușind să împiedice propagarea acestuia la celelalte încăperi și să salveze astfel bunuri de ovaloare semnificativă.
Ca urmare a producerii evenimentului, provocat cel mai probabil de un coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, a ars o suprafață de aproximativ 30% din tavanul camerei afectate de flăcări, a mai spus Camelia Roșca.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului.
Împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru amenţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii, a mai adăugat Camelia Roșca.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.