Măgarii „decimaţi” de cererea de medicamente tradiţionale chineze
Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 25 noiembrie 2019, 10:37
Jumătate din populaţia de măgari a planetei ar putea dispărea în următorii cinci ani, în condiţiile în care milioane de urecheaţi sunt măcelăriţi drept răspuns la cererea tot mai mare de medicamente tradiţionale chineze.
Se estimează că este nevoie de 4,8 milioane de piei de măgar pentru a satisface cererea mondială de gel „ejiao”, produs din medicina tradiţională chineză, conform unui nou raport al Donkey Sanctuary.
În ritmul actual, populaţia globală de măgari care se ridică la 44 de milioane de exemplare va fi înjumătăţită în următorii cinci ani, avertizează documentul. Populaţiile de măgari din Brazilia au scăzut cu 28% din 2007, cele din Botswana cu 37% şi cele din Kîrgîzstan cu 53%.
Raportul arată cum sunt transportaţi măgarii – mulţi furaţi din comunităţile care depind de aceste animale de povară pentru a-şi duce existenţa – pe distanţe lungi fără hrană sau apă, condiţii în care până la 20% din ei mor pe drum. Cererea este atât de mare încât sunt trimişi la abator şi iepe gestante, mânji tineri şi măgari bolnavi şi răniţi, întrucât starea animalelor nu afectează calitatea pieilor lor.
Pieile de măgar sunt folosite la fabricarea gelatinei, ingredient esenţial pentru „ejiao” folosit în medicina tradiţională chineză de mii de ani şi despre care se crede că ar ameliora circulaţia sangvină şi ar trata afecţiuni de felul anemiei.
Efectivul măgarilor din China a scăzut cu 76% din 1992 şi acum ţara importă animalele.
Aproximativ 500 de milioane de oameni din unele din cele mai sărace părţi ale lumii se bazează pe măgari şi după ce preţul urecheaţilor a crescut ca urmare a extinderii cererii de produse ale medicinei tradiţionale, proprietarii cu greu se descurcă atunci când le sunt furate animalele de povară.
În Kenya, preţul unui măgar a crescut de la 78 de lire sterline în 2016, la 156 de lire sterline în 2019. Raportul trage totodată un semnal de alarmă în privinţa posibilităţii transmiterii unor boli de felul antraxului şi tetanosului la alte mamifere din familia ecvidelor dar şi la oameni, din cauza nereglementării comerţului cu piei.
Donkey Sanctuary recunoaşte importanţa pieilor de măgar pentru moştenirea culturală chineză şi face apel la industria „ejiao” să-şi accelereze eforturile de a găsi alternative durabile, precum colagenul derivat din piele de măgar cultivată artificial şi să rupă legăturile cu comerţul global de piei de măgar.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.