După 30 de ani încep dezbaterile în dosarul ”Revoluției” (UPDATE)
UPDATE, ora 16:30
Dezbaterile asupra dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanităţii, alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, şi fostul şef al Aviaţiei Militare, generalul în retragere Iosif Rus, au fost amânate, vineri, 29 noiembrie, de instanţa supremă.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 noiembrie 2019, 08:39 / actualizat: 29 noiembrie 2019, 17:10
UPDATE, ora 16:30
Dezbaterile asupra dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanităţii, alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, şi fostul şef al Aviaţiei Militare, generalul în retragere Iosif Rus, au fost amânate, vineri, 29 noiembrie, de instanţa supremă.
Mii de persoane au fost citate în acest caz de judecători, iar sute s-au constituit în părţi civile în dosar.
Procesul Revoluţiei a fost amânat pentru data de 21 februarie 2020, după ce Înalta Curte a constatat că există o lipsă de procedură cu părţile vătămate, persoane rănite sau rudele celor ucişi la Revoluţie. Unele citaţii s-au întors înapoi cu menţiunea că persoana a decedat sau nu se află la adresa respectivă. Două părţi din dosar, dintre care una arestată preventiv într-o altă cauză, au cerut amânarea discuţiilor pentru a avea timp să studieze întreg dosarul Revoluţiei.
La şedinţa de judecată a participat şi procurorul Secţiei Parchetelor Militare, Cătălin Ranco Piţu, care a semnat rechizitoriul din acest caz. Instanţa supremă a emis citaţii pentru cinci mii de persoane, dintre care aproape 600 au fost prezente la sediul din Bucureşti al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conducerea acesteia a luat măsuri speciale în acest caz pentru a asigura accesul tuturor participanţilor la proces. Au fost şi două persoane cărora li s-a făcut rău, dar i s-a dat ajutor medical. Fostul preşedinte Ion Iliescu nu a participat la acest termen; de altfel, niciunul dintre inculpaţi nu a fost prezent. Avocatul lui Ion Iliescu a declarat că fostul preşedinte nu participă la proces când este o fază în care prezenţa sa nu este necesară, fiind reprezentat prin avocat.
Procurorii militari susţin că în perioada Revoluţiei din Decembrie 1989, gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare, urmărind înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. Anchetatorii mai arată că, în urma diversiunilor şi a dezinformărilor, dar şi a psihozei teroriste induse în rândul oamenilor, după 22 decembrie, peste 860 de persoane au murit, iar alte peste două mii au fost rănite.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe vineri, 29 noiembrie dezbaterile în cameră preliminară în dosarul ‘Revoluţiei’, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.
La acest prim termen al procesului, un judecător de cameră preliminară va analiza cererile şi excepţiile ridicate de inculpaţi, dar şi de către părţile civile şi Asociaţia 21 Decembrie 1989.
Pentru vineri, 29 noiembrie este anunţat un program special, la acest termen al procesului fiind emise citaţii pentru aproximativ 5.000 de persoane.
Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi general (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.
Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul ‘Praga 1968’, dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.