Sesam deschide cartea: Cișmigiu et comp.
Editura Art, în campania sa de republicare a capodoperelor copilăriei, ne-a făcut bucuria să reediteze în 2015 ”Cișmigiu et comp”. Cu alte cuvinte, sunt șanse să o găsiți prin librării, dacă părinții sau bunicii voștri nu o au cumva prin bibliotecă.
Romanul autobiografic este o relatare fidelă a vieții de elev din perioada interbelică. Atunci când începe povestea, Grigore este elev în clasa a doua de liceu, adică, în sistemul actual de învățământ, merge în clasa a șasea. Frecventează Liceul Gheorghe Lazăr din București, probabil unul dintre cele mai bune din țară.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 29 noiembrie 2019, 8:11
Cuceritor în cartea lui Grigore Băjenaru este stilul simplu și foarte sincer. Autorul povestește cu umor despre colegi, profesori cu porecle trăznite, cum ar fi Barosanul, Crăcănel sau Attila. Despre teze la chimie în timpul cărora nu poți să copiezi pentru că proful se prinde și te izolează la catedră. Cu citate din latină, cu versuri compuse în drum spre școală pentru fata iubită care învață la Liceul Carmen Sylva, cu note mici și pedepse din parte profesorilor. Cu serbări școlare, piese de teatru, meciuri de fotbal sau poezii scrise pentru colegii îndrăgostiți.
Și peste toate, ca un personaj mereu prezent, parcul Cișmigiu, locul întâlnirilor romantice sau al plimbărilor fără țintă atunci când vrei să scapi de o oră plictisitoare de trigonometrie.
O lectură care te face să zâmbești dar care este și foarte instructivă: aflăm cum era școala în urmă cu aproape 100 de ani, care erau relațiile dintre elevi și profesori, dar și cât de dificile erau orele în acele vremuri. Peste toate însă o singură concluzie: copilăria și adolescența sunt frumoase și pline de întâmplări cu haz indiferent de epoca în care se petrec.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.