Personalitatea zilei: Nicolae Labiş [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 2 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 2 decembrie 2019, 8:53
Articol editat de cristina.rusu, 2 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 2 decembrie 2019, 8:53
S-a născut în 2 decembrie 1935, în Poiana Mărului, judeţul Suceava, într-o familie de învăţători. A învăţat să citească la 5 ani, în clasa mamei sale, iar colegii de atunci şi l-au amintit mai apoi ca pe un bun recitator, căruia îi plăcea să compună poezii şi scenete. A debutat la 15 ani, în ziarul Zori noi din Suceava.
Tot la acea vârstă a participat la consfătuirea tinerilor scriitori moldoveni. A impresionat prin ţinută şi cunoştinţele bogate, la festivitatea de încheiere recitând propria sa compoziţie, cu titlul Fii dârz şi luptă, Nicolae.
A urmat pentru un semestru cursurile Facultăţii de Filologie, devenind bun prieten cu Mihail Sadoveanu. A colaborat cu Gazeta literară şi Contemporanul şi a debutat în volum cu poeme adunate sub titlul Primele iubiri, dedicând iniţial multe versuri de laudă regimului comunist. Relaţiile sale cu autorităţile s-au stricat însă: chiar propriii săi colegi i-au votat, cu un vot împotrivă, excluderea din Uniunea Tineretului Muncitoresc, din cauza comportamentului său. Celebritatea i-a fost adusă de poemul Moartea căprioarei.
„Dar vaile vuira. Cazuta în genunchi,
Ea ridicase capul, il clatina spre stele,
Il pravali apoi, starnind pe apa
Fugare roiuri negre de margele.
O pasare albastra zvacnise dintre ramuri,
Si viata caprioarei spre zarile tarzii
Zburase lin, cu tipat, ca pasarile toamna
Când lasa cuiburi sure si pustii.
Impleticit m-am dus si i-am inchis
Ochii umbrosi, trist strajuiti de coarne,
Si-am tresarit tacut si alb când tata
Mi-a suierat cu bucurie: – Avem carne!”
În timp ce se îndrepta spre o întâlnire cu iubita sa, după o vizită la Capşa, s-a dezechilibrat şi a fost călcat de tramvai. A murit în 22 decembrie 1956, la vârsta de 21 de ani. Nicolae Labiş a anunţat apariţia unei noi generaţii de poeţi dintre care a făcut parte şi Nichita Stănescu, drept pentru care criticul Eugen Simion l-a numit „buzduganul unei generaţii”.
Andrea Nagy
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.