Cum alegem jucăriile și de unde le cumpărăm?
Articol editat de cristina.rusu, 5 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 5 decembrie 2019, 9:21
Sunt în faţa unui raft plin cu jucării. Văd foarte multe maşinuţe, văd tot felul de roboţi; sunt chiar şi replici ale unor săbii din material plastic, laolaltă cu foarte multe replici de pistoale. Am luat în mână un pistol de jucărie şi vreau să văd dacă pe ambalaj există anumite instrucţiuni de utilizare şi avertismente.
Cel puţin în cazul acestui pistol de jucărie nu este niciun avertisment. Are bucăţi care se pot detaşa şi pot ajunge cu uşurinţă să fie înghiţite de un copil. Funcţionează, însă nu scrie nimic despre vârsta de la care poate fi folosită această jucărie în condiţii de siguranţă. Tocmai de aceste avertismente trebuie să ţinem cont, spune Dorel Fekete, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Sălaj:
Să verifice faptul că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau a importatorului; să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română. Să respecte întocmai aceste instrucţiuni.
Jucăriile trebuie să fie cumpărate numai din locuri autorizate:
Recomandăm să achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare: factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, documente indispensabile în cazul unor reclamaţii ulterioare.
Cumpărătorii sunt îndemnaţi să înţeleagă că un copil trebuie să se joace numai cu jucării sigure şi potrivite vârstei.
Adrian Lungu (RRA) / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.