Personalitatea zilei: Nicodim Munteanu [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 6 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 6 decembrie 2019, 9:22
Articol editat de cristina.rusu, 6 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 6 decembrie 2019, 9:22
Al doilea patriarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române, tot odată un important anticomunist, s-a născut în Pipirig, judeţul Neamţ, în 1864. A urmat Academia Duhovnicească din Kiev, iar după obţinerea diplomei de licenţă a devenit călugăr al Mănăstirii Neamţ.
A urcat treptele ierarhiei monahale, fiind predicator al Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi arhimandrit al Mitropoliei Moldovei. În 1908 a fost numit director al seminarului teologic din Galaţi, tot atunci publicându-şi primele predici sub titlul Cuvântări liturgice.
Revenit în Moldova, a ocupat scaunul episcopal din Huşi, iar după unirea Basarabiei cu România printre sarcinile sale s-a numărat reorganizarea bisericii din această parte a ţării.
În 1918 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, a trăit însă retras, ca stareţ al Mănăstirii Neamţ, până în 1935, când a fost numit mitropolit al Moldovei. În această calitate a tipărit Biblia ilustrată şi a tradus 24 de cărţi ale Vechiului testament.
4 ani mai târziu a fost ales patriarh, în urma morţii lui Miron Cristea, cel care ocupase anterior această funcţie. Şi-a solicitat de trei ori retragerea: situaţia politică dificilă din România anilor ’40, accentuată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, făcea dificilă deţinerea unei astfel de poziţii. A fost un susţinător al familiei regale şi a refuzat să sprijine guvernul pro-sovietic condus de Petru Groza. A murit în 1948, la vârsta de 83 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.