Personalitatea zilei: Hector Louis Berlioz [AUDIO/VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 11 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 11 decembrie 2019, 8:26
S-a născut în 11 decembrie 1803, în sud-estul Franţei. Tatăl său era un medic respectat, fiind printre primii europeni care au publicat lucrări despre acupunctură. A studiat filosofia şi retorica şi, pentru că tatăl său ar fi dorit ca şi el să devină medic, anatomia. În copilărie muzica nu a făcut parte din preocupările sale: deşi a luat lecţii de chitară şi flaut, la pian nu a învăţat să cânte decât cu poticneli.
Ca student la medicină nu s-a descurcat prea bine, având oroare de disecţii. Tatăl său îi furniza însă în fiecare lună suficienţi bani ca tânărul Hector să poată profita de viaţa culturală a Parisului. A început să frecventeze opera şi biblioteca Conservatorului, unde copia compoziţiile care-i plăceau. La 19 ani, simţind nevoia unei educaţii muzicale formale, a fost acceptat ca student particular al lui Jean-Francois Le Sueur, dar a început şi să publice în revistele muzicale, unde milita în favoarea operei franceze împotriva celei italiene. A renunţat la medicină, nemulţumindu-şi astfel tatăl, care i-a redus drastic resursele financiare.
Primul concert care cuprindea exclusiv compoziţiile lui Berlioz a avut loc în 1828. Sala era departe de a fi plină, dar spectacolul a primit aplauze furtunoase din partea celor prezenţi. În acea perioadă, Berlioz a găsit două mari surse de inspiraţie, care i-au influenţat opera: Shakespeare şi Goethe. Ca urmare, premiera operei La damnation de Faust a avut loc în 1829. A organizat un concert de un extraordinar succes, cu participarea lui Chopin şi Liszt, dar era nevoit să-şi suplimenteze veniturile scriind critică muzicală: o activitate la care excela, dar pe care o detesta.
A activat ca dirijor în Anglia şi Germania, lucrând ani întregi la ceea ce a considerat a fi opera vieţii lui: Troienii, un ciclu de 5 ore, bazat pe Eneida lui Vergiliu. S-a luptat cu depresia în ultimii săi ani de viaţă, deşi compoziţiile sale erau din ce în ce mai bine primite. A încetat din viaţă în 1869.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.