Muzica bizantină înscrisă în Patrimoniul UNESCO
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2019, 09:08
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2019, 09:08
Muzica bizantină, un gen muzical unic transmis prin intermediul Bisericii ortodoxe și care a supraviețuit până în zilele noastre, a fost înscris miercuri, 11 decembrie, în Lista Patrimoniului imaterial al UNESCO, transmite RTBF.
Cuprinsă în tradiția muzicală din Balcani și din estul Mediteranei, zona în care se întindea imperiul bizantin, exclusiv vocală și monofonică, această muzică însoțește textele liturgice.
Muzică a creștinilor din imperiul roman de răsărit, ea este codificată în opt moduri sau tonuri. Este vorba de o muzică fără modulare armonică, cu cadru modal fix, spre deosebire de sistemul tonal obișnuit în muzica occidentală, bazată în principal pe două moduri, major și minor.
Diferitele stiluri de ritm sunt folosite pentru a accentua silabele dorite în anumite cuvinte din textul liturgic, arată raportul depus la UNESCO privind acest cânt liturgic.
Pentru a pune în valoare textele biblice, muzica bizantină s-a dezvoltat mai ales după secolul III în imperiul bizantin, înainte de a ajunge la apogeu între secolele XIII și XV.
Datorită retransmiterii orale a psalmilor și folosirii lor de către Biserica ortodoxă, această muzică rezistă după căderea Bizanțului, în imperiul otoman, influențând muzica orientală populară.
După dezmembrarea Uniunii Sovietice, muzica bizantină a căpătat o nouă amploare în țările ortodoxe din Europa de est, Bulgaria, Serbia sau România, explică RTBF.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.