Filmul de weekend: Marriage story
Este vorba despre ”Marriage Story”, care este în cărți la următoarele categorii: cel mai bun film dramă, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor în rol principal într-o dramă, cea mai bună actriță în rol principal și secundar într-o dramă și cea mai bună coloană sonoră. Practic, lipsește doar regia, și ar fi fost lista completă, nici un film nu poate rîvni la mai mult.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 14 decembrie 2019, 10:20
Regizor este Noah Baumbach, care pînă acum și-a făcut mîna în comedii, multe dintre ele avînd în centru divorțul, temă pe care o abordează și în ”Marriage Story”. Aici povestea unei căsătorii este, de fapt, povestea unui divorț.
Începe din momentul în care un cuplu, Charlie și Nicole, decid să se despartă. Dar începe paradoxal, cu enunțarea motivelor pentru care fiecare își iubește partenerul. Multe calități pe o listă plină de lucruri bune care însă nu duc la nimic bun. Spectatorul e păcălit în primele minute: crede că urmează o comedie romantică. Dar finalul, destrămarea cuplului era deja acolo. Lista a fost întocmită la îndemnul unui mediator care avea obligația să încerce să împiedice divorțul efectiv. Însă bulgărele o luase deja la vale.
Nadine e actriță, Charlie e regizor de teatru. Decizia de a pune capăt mariajului îi aparține ei. Spune că se simte sufocată de personalitatea dominantă a soțului, care nu îi lasă loc să evolueze din punct de vedere uman și creativ. Se simte strivită. Dar asta nu înseamnă că nu mai ține la Charlie și că nu îi apreciază părțile bune. Există încă între ei afecțiune, prietenie, respect. Ba chiar și complicitatea pe care ți-o dă traiul în comun. Există însă și un copil, de 8 ani. De dragul lui, vor ca despărțirea să decurgă lin, să nu îl implice și să rămînă prieteni.
E extraordinar de uman felul în care regizorul Noah Baumbach reușește să orchestreze ”Marriage Story”. Emoționează pe oricine a trecut printr-o despărțire. Charlie și Nadine sînt niște persoane decente, cu suflet bun. Sînt și foarte buni părinți. Filmul însă descrie, cît se poate de natural și înduioșător, felul în care divorțul poate scoate la iveală tot ce e mai rău în noi. Cea mai mare greșeală în interpretarea filmului ar fi să ne întrebăm cine e de vină în acest cuplu. Cine e responsabil de această situație absurdă, în care doi oameni ajung să se despartă, deși încă țin unul la celălalt? Vina nu cade exclusiv în cîrca unuia, de greșit au greșit amîndoi. Dar de judecat nu poate fi judecat numai unul dintre ei. Filmul are grijă să ni-i prezinte balansat, fără să țină partea nici unuia dintre parteneri.
Cronicile au observat deja inspirația autobiografică pentru subiect. Noah Baumbach a divorțat în anul 2013 de actrița Jennifer Leigh și dacă e să îi dăm crezare, fosta lui soție a văzut filmul și i-a plăcut. Regizorul și scenaristul nu e singurul care a fost ajutat de propria experiență în realizarea filmului. Laura Dern, avocata războinică din film, a divorțat la rîndul ei, și dă naștere unui personaj ce întruchipează o castă de șacali care nu urmărește decît profitul. Scarlett Johansson a trecut chiar de două ori prin această experiență, iar Adam Driver provine dintr-o familie cu părinți divorțați. Toți trei fac niște roluri senzaționale în acest film, care chiar merită să cîștige cît mai multe Globuri de Aur.
Anca Mureșan Bota
Sursă foto: ign.com
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.