[AUDIO] 30 de ani – atunci şi acum!
Articol editat de Carmen Sas, 16 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 16 decembrie 2019, 8:46
Autor: Bogdan Roşca – Manager Radio Cluj
Se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989.
30 de ani în care România s-a schimbat, s-a transformat și a devenit, cu bune și rele, ceea ce este astăzi.
Este un moment în care am putea foarte bine să facem liste: una cu lucrurile bune ce ni s-au întâmplat, una cu lucrurile rele. Dar, oare, ar fi complete? Mai mult ca sigur, nu! Am putea scrie despre lipsa unei Legi a lustrației sau am putea vorbi despre libertatea de a ieși din țară. Am putea critica democrația originală, felul în care „ne face” politica sau am putea să ne lăudăm cu generațiile extraordinare de după 1989, care ne fac cinste muncind în lume sau aici. Am putea să căutăm activiștii P.C.R. strecurați în instituții și viața publică sau am putea să-i ascultăm mai atent pe cei care, în acest decembrie 2019, împlinesc 30 de ani.
Radio Cluj a împlinit 65 de ani. Cu alte cuvinte, a trăit și atunci și trăiește și acum. Arhiva noastră sonoră stă mărturie timpului și vremurilor. Vremurilor în care se aștepta viza de la cenzură pentru ca un material să ajungă în emisie, vremurilor în care încercam să înțelegem conceptele de obiectivitate și de pluralism al opiniilor și vremurilor în care încercăm să discernem între valoare și nonvaloare.
Vă propunem, în această săptămână, un recurs la memorie dar și instantanee ale vremurilor actuale privind spre Revoluția din 1989. Timp de o săptămână, îi puteți auzi, pe frecvențele noastre, pe Doina Cornea, Călin Nemeș, Ioan Mușlea, Liviu Tofan, martori ai evenimentelor din 1989 dar și pe cei care s-au născut, cum se zice, în libertate.
Colegii mei au pregătit aceste materiale în memoria celor care s-au jertfit, spre rușinea celor vinovați și spre învățarea celor care nu știu:
- Ziua de 21 decembrie 1989 – cum îşi aminteşte colegul nostru, Ovidiu Moldovan, ziua de 21 decembrie 1989:
2. Călin Nemeş – înregistrare realizată în 15 ianuarie 1990, pe patul de spital. Material din Fonoteca de Aur:
3. În perioada comunistă, Radio Europa Liberă era considerat singura sursă de informații reale. Toată lumea îl asculta, dar acest lucru se întâmpla pe ascuns, căci dacă afla Securitatea, riscai să faci pușcărie. Liviu Tofan – fost director adjunct la Radio Europa Liberă, vorbeşte despre felul în care ajungeau problemele cu care se confruntau românii din țară la sediul din Germania al Radio Europa Liberă:
4. Ce ştiu tinerii de azi despre comunism şi revoluţia din Decembrie 1989?
5. La 30 de ani de la Revolutia Română, Muzeul de Istorie a Transilvaniei încearcă să ne introducă în atmosfera acelor zile printr-un adevărat tunel al timpului.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.