Personalitatea zilei: Ludwig van Beethoven [AUDIO/VIDEO]
Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven s-a născut în Bonn, în decembrie 1770, dar nu se ştie cu certitudine la ce dată. A fost pianist şi compozitor, una dintre figurile definitorii ale istoriei muzicale europene.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
16 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 16 decembrie 2019, 8:43
Ludwig van Beethoven s-a născut în Bonn, în decembrie 1770, dar nu se ştie cu certitudine la ce dată. A fost pianist şi compozitor, una dintre figurile definitorii ale istoriei muzicale europene.
Beethoven şi-a petrecut copilăria în Bonn, fiind instruit muzical de tatăl său. Se spune că acesta lua atât de în serios educaţia copilului încât tânărul Ludwig, la vârsta de doar 5 ani, era literalmente ridicat din pat în miez de noapte pentru o repetiţie ad-hoc. Tot tatăl său însă, inspirat de părinţii lui Mozart, încerca să-şi prezinte copilul ca pe un geniu precoce la diverse evenimente, modificând în mod convenabil vârsta copilului pe afişe.
La 21 de ani a plecat la Viena pentru a studia alături de compozitorul Joseph Haydn şi şi-a construit repede o reputaţie pentru măiestria cu care cânta la pian. Prima compoziţie a înfăţişat-o publicului în 1795, distingându-se printr-o folosire a instrumentelor de suflat ceva mai intensă decât în simfoniile tradiţionale. Era totuşi bântuit de ideea că este doar un urmaş al lui Mozart şi a durat o perioadă până când şi-a definit propriul stil compoziţional.
În perioada de maturitate, Ludwig van Beethoven a produs compoziţii cu o orchestraţie vastă, dar şi piese pentru pian precum Sonata lunii. Din 1802 auzul a început să i se deterioreze, situaţie agravată de un tinitus care îl chinuia. Nu se ştie care a fost motivul acestei condiţii: poate tifos, poate boală autoimună, ori obiceiul lui Beethoven de a-şi cufunda capul în apă rece pentru a se menţine concentrat.
A continuat să compună, dar prezenţa sa în concerte, o importantă sursă de venit pentru compozitor, a fost imposibilă după 1812. În 1824, la premiera Simfoniei a IX-a, abia după ce s-a întors către public a observat aplauzele furtunoase cu care a fost primită compoziţia sa, pentru că nu mai auzea nici orchestra, nici reacţiile ascultătorilor. A murit la Viena, la vârsta de 56 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.