Cartofii și proprietățile lor
Articol editat de cristina.rusu, 18 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 18 decembrie 2019, 14:00
Articol editat de cristina.rusu, 18 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 18 decembrie 2019, 14:00
Indiferent dacă sunt cartofi copți, fierți sau prăjiți, îi consumăm în cantități foarte mari.
Având în vedere că multe dintre substanțele lor nutritive sunt concentrate în coajă, decojirea poate elimina o parte semnificativă din conținutul de fibre și minerale din fiecare porție.
Cât de sănătos este consumul cartofilor depinde de modul în care aceștia sunt gătiți. Uleiul, smântâna și untul adaugă calorii, însă cartoful simplu este relativ scăzut în calorii. De asemenea, furnizează substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamina C, vitamina B6 și diverse minerale.
Cartofii conțin un compus cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care ajută organismul să transforme glucoza în energie. Acesta poate ajuta la controlul nivelului glicemiei, la îmbunătățirea vasodilatației, la păstrarea țesutului cerebral și nervos.
Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi ajută la menținerea structurii și rezistenței oaselor.
Potasiul, calciul și magneziul sunt toate prezente în cartofi. S-a constatat că acestea scad tensiunea arterială în mod natural.
Colina ajută la o stare de spirit îmbunătățită sau la procesul de învățare și de memorie. De asemenea, sprijină menținerea structurii membranelor celulare; transmiterea impulsurilor nervoase; absorbția grăsimilor; dezvoltarea timpurie a creierului.
Cartofii conțin folat care joacă un rol în sinteza și reparația ADN-ului și, astfel, împiedică formarea multor tipuri de celule canceroase din cauza mutațiilor din ADN.
Conținutul de fibre din cartofi ajută la prevenirea constipației și la promovarea unei digestii mai bune. Fibrele dietetice sunt recunoscute în mod obișnuit ca factori importanți în managementul și pierderea în greutate. Acestea cresc sațietatea și reduc pofta de mâncare, astfel încât o persoană se simte mai plină pentru mai mult timp și este puțin probabil să consume mai multe calorii.
Cartofii care au încolțit sau care au o culoare verde pot conține un compus toxic care s-a dovedit a provoca probleme circulatorii și respiratorii, precum și dureri de cap, crampe musculare și diaree.
Cartofii, chiar și cei negătiți, conțin niveluri ridicate de carbohidrați simpli. Acest lucru nu este benefic pentru persoanele cu diabet sau obezitate. Ca toate alimentele, cartofii trebuie consumați cu moderație și ca sursă de carbohidrați, precum orezul sau pastele, mai degrabă, decât ca legume. Legumele fără amidon trebuie consumate alături de cartofi pentru un aport echilibrat.
Foto: skeeze/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.