Bere fierbinte şi ulei de măsline: cu ce se tratează răceala în lume?
Nu doar la noi se recomandă băuturi alcoolice (consumate cu moderaţie) în caz de răceală. În Polonia se consideră că o bere brună, băută fierbinte, alungă toate bolile iernii, în timp ce italienii jură pe eficacitatea vinului fiert condimentat cu ardei iute.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 decembrie 2019, 12:00
Vodca este o băutură populară în Rusia, dar nici măcar aceasta nu-i fereşte pe oameni de viruşi. Când răceala atacă, bolnavul este înghesuit sub plapumă la căldură şi este pus să bea ceai amestecat cu dulceaţă de zmeură.
O vorbă din Franţa spune că răceala începe în nnas şi se încheie în plămâni, dar poate face detururi prin urechi sau prin gât. Francezii folosesc o infuzie puternică, din 2-3 cm de ghimbir şi 300 ml de apă fierbinte, pentru a desfunda căile nazale.
În Cehia bolnavul de răceală este tratat cu supă fierbinte de usturoi. Ca efectul să fie complet, acesta este pus să-şi ţină coatele în apă caldă după ce a consumat supa.
Sicilienii jură pe efectul pozitiv al uleiului de măsline în caz de răceală: 3-4 linguriţe consumate în fiecare zi fac să dispară durerea în gât şi ajută organismul să-şi revină după boală.
Varza este recomandată în timpul iernii pentru conţinutul de vitamina C, dar în Ucraina frunzele de varză se folosesc şi în uz extern. Dacă îi doare gâtul, ucrainienii îl înfăşoară în frunze de varză preţ de 15-20 de minute.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.