Radio Cluj…la modă: Vine Crăciunul!
N-aș vrea să se creadă despre mine, însă, că sunt doar adepta esteticului, în acest caz. Și eu ca și voi, iubesc această sărbătoare pentru semnificația sa mai profundă în care cred cu tărie, dincolo de reni, Moș Crăciun și toate manifestările exterioare. Este Nașterea Pruncului Isus care s-a născut, alungat de colo până colo, într-o iesle înconjurat de animale care suflau să-i țină de cald. E bine să nu uităm asta în goana dementă pentru pregătirile de sărbătoare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 19 decembrie 2019, 9:30
Și pentru că tot vorbim de Crăciun, ce ar fi acesta fără bradul omniprezent? Bradul, desigur, poate fi natural- eu recomand aici bradul în ghiveci- personal, am doi brăduți mici și drăguți pe care i-am plantat în toamnă ce stau cuminți pe balcon, sau bradul artificial, ca alternativă.
Ca în fiecare an ni se propun, la fel ca și în modă, o serie de tendințe din care putem alege variantele care ne reprezintă cel mai bine. Pentru cei care nu au obsesia unui brad trendy cu orice preț și care valorizează vechile decorațiuni de pom, trebuie să știți că această opțiune este foarte valabilă. Globurile și decorațiunile vintage sunt la mare căutare, fie că se află pe brad sau în diferite aranjamente decorative așezate în casă.
O altă direcție pe care suntem îndemnați să mergem este cea minimalistă, pentru cei care preferă lucrurile simple, gândite în manieră japoneză, cu decorațiuni de forme geometrice în tonuri neutre, lumânări albe și lumină caldă.
Bradul natural cu decorațiuni luate din natură cum sunt conurile de brad, scoarța de copac, crengi de pin sau frunze de eucalipt sunt o altă alternativă de factură eco, care conferă un aspect oarecum rustic bradului vostru.
Dar nu sunteți obligați să jucați cartea modestiei cu orice preț în ornamentarea bradului vostru de Crăciun. Puteți oricînd opta pentru un brad decorat în stil baroc cu ornamente de forme cât mai variate, metalice- argintii și aurii- ce vor crea un contrast spectaculos cu verdele crengilor, la care puteți adăuga accente subtile de roșu.
Pentru cei clasici există mereu varianta de culoare consacrată de roșu cu verde și accente aurii. Chiar dacă există atât de multe variante, la fel ca și în vestimentație, alegerea modului de decorare trebuie să se supună gustului personal dar și ambientului existent în care bradul va fi plasat.
Proaspăt întoarsă din Polonia, unde am avut ocazia să vizitez Muzeul Etnografic din Cracovia, am sesizat acolo un obicei foarte original al modului cum polonezii decorau odinioară casele de Crăciun. Bradul era suspendat de tavan plutind deasupra camerei, o treabă care m-a amuzat, pentru că am recurs la aceeași soluție din lipsă de suportde brad, acum câțiva ani, când am petrecut Revelionul cu niște prietenii la o cabană, departe, în munte.
Pe vremea aceea se foloseau doar materiale aflate la îndemâna omului, ca paie și hârtie creponată, nuci sau alte poame din natură. Dacă intrați pe site-ul rubricii Radio Cluj…la modă, veți vedea ilustrate spectaculos cuvintele mele.
Vă încurajez, așadar și pe această cale să fiți creativi, folosind resursele pe care le aveți deja la îndemână, poate uneori limitate dar, care, în mod sigur vă vor provoca benefic și nu doar creativ.
Sărbători fericite vă doresc tuturor!
Text/foto: Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.