Revoluţia Română, 30 de ani după – 21 decembrie
Articol editat de Camelia Velțan, 21 decembrie 2019, 11:40
21 decembrie 1989. În urmă cu 30 de ani a fost ziua în care revoluţia a început şi la Bucureşti, a fost momentul în care îndemnul „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” ajungea în Capitală, şi ziua ultimului discurs al dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu în faţa mulţimii. În acelaşi timp în oraşul de unde începuse revolta se citea „Proclamaţia de la Timişoara”, în faţa a zeci de mii de oameni adunaţi în Piaţa Operei, ceva de neimaginat cu doar câteva zile înainte. Aceste momente care au schimbat cursul României către democraţie sunt readuse în memorie şi astăzi de Radio România Actualităţi cu fragmente din Fonoteca de Aur.
Prezența masivă a locuitorilor Timișoarei în locurile centrale a dejucat intențiile autorităților de a înăbuși momentul revoluționar. La ora prânzului, la Timișoara, se enunțau primele revendicări.
Noi dorim libertate! Noi dorim alegeri libere! Noi dorim democrație! Noi dorim să facem parte din Europa popoarelor civilizate! Drgi concetățeni, Timișoara, orașul acesta minunat, a dat semnalul unei noi era în țara noastră.
În paralel, la București Nicolae Ceaușescu și principaliii săi colaboratori convocaseră un miting de condamnare a evenimentelor de la Timișoara și vestul țării. Mitingul s-a transformat în scurt timp într-o contramanifestație de amploare, /cu/ comasarea a mii de oameni în Piața Universității, lângă hotelul Intercontinental, Piața Unirii până la Piața Romană și străzile adiacente. Protestatarii scandau lozinci, iar forțele de represiune trăgeau salve de avertisment și făceau rețineri și arestări din rândul manifestanților. Un dialog surprins din traficul radio oficial în 21 decembrie 1989, după-amiaza către seară.
Vă raportez că vin foarte mulți pe jos, pentru că nu sunt mijloace de transport și nu știm pe care să-i luăm acum.
-: /…/ urgent către Intercontinental, un picior să nu mai fie și /trupele/, tot, repede, repede, personal ocupă-te de treaba asta.
-: Personalul organizează ridicarea coletelor de la Onești, de acolo.
-: Nu plecăm, nu plecăm!