Ce mai citim: 10 cărți pentru vacanța de iarnă
1. Testamentele, de Margaret Atwood. A fost aleasă, pe baza voturilor publicului pe platforma Goodreads, cea mai bună carte de ficțiune a anului 2019. Romanul este continuarea distopiei clasice ”Povestea slujitoarei”, pe care o știe multă lume pentru că a fost ecranizată în serialul de succes de pe HBO. ”Testamentele” continuă saga întunecată a lui Offred, la 15 ani după evenimentele din ”Povestea slujitoarei”. Margaret Atwood spune că s-a inspirat pentru acest nou roman din lumea în care trăim.
- O veste bună a venit zilele trecute de la editura Polirom: este în pregătire romanul Lăptarul, scris de Anna Burns și premiat cu Man Booker Prize în 2018, National Book Critics, Circle Award și Orwell Prize.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 22 decembrie 2019, 7:42
- O veste bună a venit zilele trecute de la editura Polirom: este în pregătire romanul Lăptarul, scris de Anna Burns și premiat cu Man Booker Prize în 2018, National Book Critics, Circle Award și Orwell Prize.
Această carte debordează de energie, de mici răbufniri de bunătate şi de un soi de bucurie tinerească… Senzaţia ce te învăluie când te laşi înghiţit cu totul de vocea ei îţi aminteşte inevitabil că una dintre emoţiile cele mai complexe şi mai greu de inserat într-o carte sumbră este bucuria. Prin ea, Lăptarul reprezintă un triumf al puterii de a rezista. (The Boston Globe) Traducerea din limba engleză e realizată de Mihaela Ghiță.
- Finalul de an coincide cu un bilanț al celor mai cumpărate cărți în Librăriile Humanitas. Pe primul loc în preferințele cititorilor se situează Serotonină, cel mai nou roman al lui Michel Houellebecq, tradus la Humanitas Fiction la numai câteva luni de la apariție, bestseller atât la Bookfest, cât și la Gaudemus 2019.
4, Cartea verii în Librăriile Humanitas, Orașul fetelor de Elizabeth Gilbert ocupă locul secund, o lectură ușoară și potrivită pentru vacanță.
- Bestseller la târgul de carte Bookfest 2019, În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) de Radu Paraschivescu se situează pe locul 3.
- Brisbane, cel mai nou roman al celui mai apreciat scriitor rus contemporan, Evgheni Vodolazkin, a intrat și el în Top 10 cele mai vândute cărți la Humanitas. O poveste tulburătoare despre apartenența la culturi diferite, despre teama de boală, îmbătrânire și moarte, trăite de un cântăreț la chitară, este cartea care sigur o să facă sărbătorile de iarnă mai pline de semnificație.
- Dintre prozatorii români contemporani punem pe lista de vacanță cel mai recent volum de povestiri scris de Cătălin Dorian Florescu, În buricul pământului.
- Pentru amatorii de non-ficțiune recomandăm Scrisori din exil, corespondența inedită Matei Călinescu – Ion Vianu, publicată la Humanitas.
- iar pentru amatorii de memorii: Povestea mea, Michelle Obama. Biografia fostei prime doamne a Americii a fost cea mai căutată carte a Editurii Litera în 2019. Michelle Obama ne oferă o poveste vie din culisele vieții ei, relatând secvențe neștiute despre lansarea istorică a familiei ei pe scena internațională, precum și din viața lor ca familie prezidențială, de-a lungul celor opt ani petrecuți la Casa Albă.
- Școala elfilor poate fi de-a dreptul plictisitoare când trebuie să cânți colinde de Crăciun în fiecare zi – chiar și în iulie – și când pici la toate examenele de făcut jucarii. Să nu mai zicem că e mereu foarte, foarte frig. Dar când iepurașii de Paști încearcă să oprească Crăciunul, atunci se pornește o adevărată luptă. Dacă iese sau nu învingător spiritul Crăciunului, aflați din noul volum scris de Matt Haig: Eu și Moș Crăciun, o carte pentru copii, de care se pot bucura și cei mari.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.